Log in
A+ A A-

Ο Έλληνας δημιουργός της Terranova στο New Greek TV (Συνέντευξη - Βίντεο)

 Terranova, μια νέα κοινωνική εφαρμογή για smartphones, φιλοδοξεί να κατακτήσει την δική της θέση στην αγορά και να διακριθεί στο παγκοσμίου φήμης Τεχνολογικό Φεστιβάλ "South by Southwest" του Τέξας.  Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Γιώργος Στόικος, ένας Έλληνας προγραμματιστής που ζει και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ και θεωρεί πως η έμπνευσή του αποτελεί μια καινοτομία η οποία θα καταφέρει να μπει στην πραγματικότητα εκατομμυρία χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιώργο, κατ' αρχήν θα ήθελα να μου πεις τι είναι η TerraNova και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Είναι ένας καινούργιος τρόπος να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους στην περιοχή σου ή να βρίσκεις τόπους και εκδηλώσεις σχετικά με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας το κινητό σου τηλέφωνο. Πληκτρολογείς - και σύντομα θα λες - αυτό που θέλεις να κάνεις και η εφαρμογή βρίσκει ανθρώπους γύρω σου που ασχολούνται με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο και με τους οποίους μπορείς να έρθεις σε επαφή ώστε να κάνετε κάτι μαζί. Μπορείς να δεις τα σχόλιά τους, μπορείς να βρεις προτάσεις και ιδέες πχ για το που να πας για χορό. Ο χορός είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Μπορεί η δραστηριότητα να είναι ένα μάθημα, μία συναυλία, ένα δείπνο, οτιδήποτε. Επίσης, μπορείς να δεις τι κάνουν άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Έτσι, ακόμα και αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις σε μια δεδομένη στιγμή, μπορείς να πάρεις μια καλή ιδέα και να ενταχθείς σε μια δραστηριότητα που κάνουν άλλοι γύρω σου. Το χαρακτηριστικό-κλειδί της εφαρμογής, είναι ότι αντί να συνδέει ανθρώπους με πληροφορίες και ιστοσελίδες στο ίντερνετ όπως κάνει πολύ πετυχημένα το Google, η Terranova εντοπίζει και συνδέει ανθρώπους απ' ευθείας, σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο

Με βάση λοιπόν αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η TerraNova είναι μια μορφή κοινωνικού δικτύου;

Θεωρώ ότι η Terranova είναι κάτι μεταξύ κοινωνικού δικτύου και μηχανής αναζήτησης. Η Terranova αποτελεί το επόμενο βήμα στις τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης και μηχανών αναζήτησης. Από την εποχή του Google όπου το αποτέλεσμα της αναζήτησης μας ήτανε δέκα μπλε links στην οθόνη μέχρι την εποχή του Facebook, όπου άνθρωποι που καθότανε πίσω από έναν υπολογιστή, ήταν γνωστοί μεταξύ τους και αντάλλασσαν μηνύματα και έβλεπαν τις φωτογραφίες, περνάμε με την Terranova - σε έναν καινούριο κόσμο - όπου πλέον η διαμεσολάβηση υπολογιστή δεν είναι απαραίτητη για να συνδεθούν δυο άνθρωποι μεταξύ τους, ασχέτως αν γνωρίζονται ή όχι. Μερικοί μας αποκαλούν κοινωνική μηχανή αναζήτησης.

Πόσοι άνθρωποι δουλεύετε για αυτήν την προσπάθεια; Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες, εκτός από σένα;

Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε συνολικά 10 άνθρωποι από τους οποίους η πλειοψηφία (9 σε αριθμό) είναι Έλληνες και μάλιστα οι 8 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ποια είναι η ανταπόκριση που είχατε όσον αφορά στους χρήστες; Υπήρξαν εγγραφές και τι περιμένετε για την συνέχεια;

Αυτήν την στιγμή η Terranova βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες άτομα, τις τελευταίες εβδομάδες, να κατεβάσουν την εφαρμογή, να εγγραφούν και να αρχίσουν να την χρησιμοποιούν. Αν και η εφαρμογή είναι ακόμα στην αρχική της μορφή η βασική λειτουργία της είναι αρκετή για να την χρησιμοποιήσει κανείς σε καθημερινή βάση. Σίγουρα πολλά πράγματα ακόμα που πρέπει να συμπληρωθούν και να μπούνε για να αποκτήσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, αλλά τα σχόλια, οι παρατηρήσεις καθώς η αποδοχή και η χρήση από τους ανθρώπους μάς έχει ενθουσιάσει.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Καταρχήν η επιλογή της Terranova για να συμμετάσχει σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι κάτι το οποίο μας τίμα ιδιαίτερα και κατά κύριο λόγο αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που έχουμε κάνει όλοι μας τον τελευταίο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι επιλεγήκαμε από 500 άλλες εταιρίες. Πιστεύουμε ότι θα τα πάμε καλά, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και σε αυτόν τον διαγωνισμό ο στόχος μας είναι η προβολή και η δημοσιότητα έτσι ώστε να κατεβάσει ο κόσμος την εφαρμογή και να την χρησιμοποιήσει αλλά και ταυτόχρονα να μιλήσουμε και να κλείσουμε κάποιες συμφωνίες με επενδυτές οι οποίες θα μα βοηθήσουν να εκτελέσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο απρόσκοπτα.

Είσαι ένας άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών. Αρχικά, πώς βρέθηκες στις ΗΠΑ και ποια ήταν η πορεία που ακολούθησες εδώ;

Πριν από 10 χρόνια περίπου, μαζί με άλλους δύο φίλους μου από το Σικάγο, ξεκινήσαμε μία εταιρεία η οποία ασχολούταν με λογισμικό στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κινητών τηλεφώνων. Εγώ αποτέλεσα τον Διευθυντή Τεχνολογίας όπου ανακάλυψα, πατενταρίσα και κατασκεύασα την τεχνολογία εξολοκλήρου στην Ελλάδα, την οποία μετέπειτα η αμερικάνικη Εταιρεία πουλούσε στην Αμερική. Πριν από 2 χρόνια σχεδόν, η εταιρεία αυτή εξαγοράσθηκε και μπήκε στο χρηματιστήριο NASDAQ και μετά το πέρας της συνεργασίας μου αυτής, ξεκίνησα την Terranova.

Θεωρείς ότι ένας άνθρωπος με τις γνώσεις τις δικές σου θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως θα μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα στην Ελλάδα, αν η Ελλάδα είχε τις υποδομές και τα εχέγγυα με βάση τα οποία θα μπορούσε κάποιος να κάνει κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα στενά όρια της Ελλάδος. Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και της έχει παρουσιαστεί μια τεράστια ευκαιρία η οποία μπορεί να αλλάξει την πορεία της και αν η Ελλάδα βασιστεί και επενδύσει στην εξωστρέφεια των ανθρώπων, των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν θα θέσει τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον.

Πώς θα μπορούσε η ελληνική αγορά εργασίας να προσελκύσει άτομα με τις γνώσεις τις δικές σου;

Η ελληνική αγορά εργασίας και κατ' επέκταση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται από την εργασία στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεφύγουνε από τα πλαίσια της Ελλάδας και να αναμετρηθούν στην παγκόσμια αρένα. Έτσι, άτομα σαν κι εμένα, θα μπορέσουνε να είναι πραγματικά χρήσιμα, και με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά.

Δείτε τι δήλωσε τηλεοπτικά ο Γιώργος Στάικος στο New Greek TV

Media