Log in
A+ A A-

Κατηγορεί ελληνοαμερικανίδα ότι δεν την προσέλαβε λόγω χρώματος - Πρόστιμο 25.000 δολαρίων στην επιχείρηση

Πρόστιμο 25.000 δολαρίων θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ζαχαροπλαστείου στο Queens, μετά από καταγγελία μιας έγχρωμης κοπέλας πως η - ελληνοαμερικανίδα - υπεύθυνη αρνήθηκε να της προσφέρει δουλειά λόγω... χρώματος.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Jamilah DaCosta στην εφημερίδα New York Daily News, είχε περάσει από συνέντευξη για δουλειά στο εν λόγω ζαχαροπλαστείο τον Οκτώβριο του 2011.  Όπως τονίζει, διεμήνυσε στην υπεύθυνη, Patty Meimetea (σύζυγο του ιδιοκτήτη), ότι ενδιαφερόταν για την θέση στο ταμείο.  Η απάντηση που έλαβε την άφησε άφωνη και την παρέπεμψε... σε άλλες εποχές.

"Δεν μπορώ να σε προσλάβω επειδή είσαι μαύρη.  Δεν γίνεται να σε βάλω στο ταμείο, στην "βιτρίνα" του μαγαζιού, θα τρομάζουν οι πελάτες και θα φεύγουν", ήταν, σύμφωνα με την 25χρονη, η δικαιολογία των ιθυνόντων.

"Πληγώθηκα πολύ από αυτό, ένοιωσα αηδιασμένη.  Πριν καλά - καλά της δώσω το βιογραφικό μου και ξεκινήσει η συνέντευξη, μου είπε αυτό το πράγμα, ότι δεν θα με έπαιρνε για ταμεία επειδή ήμουν μαύρη και θα τρόμαζα τους πελάτες", αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

Σε κάθε περίπτωση, η 25χρονη δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.  Έκανε την καταγγελία στα αρμόδια όργανα και ακολούθησε σχετική έρευνα.  Κατόπιν συλλογής των στοιχείων, η υπόθεση οδηγήθηκε στα Δικαστήρια, με το ζαχαροπλαστείο να καλείται να καταβάλει το ποσό των 25.000 δολαρίων ως πρόστιμο για την ρατσιστική συμπεριφορά προς στην Jamila.  Στην αντίπερα όχθη, η Patty Meimetea αρνείται ότι η απόρριψη της Jamilla είχε φυλετικά - ρατσιστικά κριτήρια.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αρνούνται τους ισχυρισμούς της κοπέλας και υποστηρίζουν ότι η Dacosta λέει ψέματα.

"Ασφαλώς και δεν είναι αλήθεια.", υποστηρίζει η Meimetea, ενώ ο σύζυγός της, AJ Saputhanthri, ισχυρίζεται πως ο λόγος που δεν προσέλαβε την 25χρονη είχε να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας από ζαχαροπλαστική.

"Δεν την πήραμε κατ' αρχήν γιατί η θέση ήταν καλυμμένη. Κατά δεύτερον, δεν μπορώ να προσλάβω μια κοπέλα που δούλευε στα McDonald's, που δεν ξέρει τι πάει να πει cookie dough. Δεν είναι δυνατόν να με κατηγορούν για ρατσισμό, άλλωστε και εγώ κατάγομαι από την Σρι Λάνκα. Θα ήθελα τους κυρίους από το Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να με δουν και να μου πουν ότι είμαι λευκός. Η DaCosta είναι ρατσίστρια, αφού κατηγορεί την γυναίκα μου για φυλετικές διακρίσεις εις βάρος της μόνο και μόνο επειδή είναι λευκή".

Κλείνοντας, ο ιδιοκτήτης κατηγόρησε τους υπεύθυνους της υπηρεσίας πως επιβάλουν το πρόστιμο καθαρά για εισπρακτικούς λόγους.

"Θέλουν μόνο τα χρήματα. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, που δουλεύει σκληρά. Τους ενδιαφέρει πώς θα μου πάρουν τα λεφτά."