Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Στην Ελλάδα οι δισεκατομμυριουχοι μεγαλοεπενδυτές

Με απαιτήσεις για διαβεβαιώσεις για την ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείωση των κόκκινων δανείων, αύξηση καταθέσεων και περαιτέρω αναδιάρθρωση των τραπεζών, έρχονται σήμερα στην Αθήνα οι μεγαλοεπενδυτές Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον και ο νουμέρο 2 της Wilbur Ross, Στιβ Τζόνσον, γνωστοί για την στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των ξένων μεγαλομετόχων των τραπεζών, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, την οποία και στήριξαν και τώρα έρχονται με μία ατζέντα αιτημάτων τα οποία και θα θέσουν στα κρίσιμα ραντεβού που έχουν κλείσει τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της τράπεζα της Ελλάδος. Ραντεβού έχει ζητηθεί και από τον νέο πρόεδρο της Ν. Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα και στελέχη των Capital, Fidelity και Brookfield που είχαν συναντήσεις με διοικήσεις τραπεζών καθώς και με θεσμικούς παράγοντες,

Από το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα κριθούν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους, όσον αφορά στις υφιστάμενες επενδύσεις τους, αλλά και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί, με δεδομένες τις μεγάλες ζημιές που έχουν καταγράψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014 και του dilution που υπέστησαν, αλλά και την πρόσφατη ισχυρή πτώση των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα ραντεβού

Ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax, και ο Τζόνσον θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Σήμερα Τζόνσον και Γουάτσα θα έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Eurobank, ενώ ο επικεφαλής της Fairfax θα δει και τις διοικήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει (Grivalia) ή έχει δρομολογήσει την εξαγορά τους ( Eurolife).

Αντίστοιχου επιπέδου συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και θεσμικούς παράγοντες θα έχει και ο Πόλσον ο οποίος θα συναντηθεί και με τις διοικήσεις των Alpha, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, στις οποίες διατηρεί σημαντικές μετοχικές θέσεις.

Οι απαιτήσεις

Μετά την νέα ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές είναι φυσικό να έχουν απαιτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις τους και γνωρίζουν πολύ καλά πως θετικές προοπτικές για τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές.

Με αυτά τα δεδομένα οι μικροεπενδυτές έρχονται για να πιέσουν ουσιαστικά για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα, γεγονός που θα οδηγήσει και στην άρση των capital controls με τα οποία συνδέεται και η ρευστότητά των τραπεζών αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια είναι αναγκαίο να «νοικοκυρευτούν» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ενώ είναι ακόμα ανοιχτό το πλαίσιο εξειδίκευσης της πώλησής τους σε funds.

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης να βρίσκεται ακόμα στον αέρα και με το ασφαλιστικό και το φορολογικό να κινδυνεύουν να αποτελέσουν το... αναμμένο κερί στο δωμάτιο με τον δυναμίτη, ενώ η απειλή αποβολής της Ελλάδας από την Σένγκεν κάθε άλλο παρά προσθέτει στο εύθραυστο πολιτικό κλίμα καθώς μία τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα έχει άμεσες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Ηχηρή είναι και η προειδοποίηση της Moody's η οποία επισημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας.

Την ασφυξία ρευστότητας... προσεχώς υπογράμμισε τις προηγούμενες ημέρες και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος πέρασε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με άδεια ταμεία.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι ξένοι επενδυτές θέλουν να διαπιστώσουν τα περιθώρια αντοχής των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει υπό τη σκιά της ύφεσης και των capital controls και να βεβαιωθούν για τις προοπτικές τους. Εντωμεταξύ τα στοιχεία που έφερε στο φως η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικά αφού όπως επισημαίνει η ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από το καλοκαίρι όπου επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι τεράστια, οδηγώντας τες σε ακυρώσεις επενδύσεων, απολύσεις, λουκέτα και μεταφορά εδρών στο εξωτερικό.

Καθόλου καλή... διαφήμιση της Ελλάδας για τους ξένους επενδυτές δεν είναι φυσικά και η σειρά εμποδίων που έχει βάλει η κυβέρνηση και που ΄χουν οδηγήσει σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Eldorado Gold), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, με τελευταία την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Φυσικά η βασική ανησυχία για τους επικεφαλής των funds είναι οι τοποθετήσεις στις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha, Πειραιώς) καθώς συμμετείχαν και στην τελευταία κρίσιμη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Με δεδομένα όλα αυτά, οι μεγαλοεπενδυτές αναμένεται να ζητήσουν διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Τζον Πόλσον πρόσφατα επεσήμανε ότι «είναι στο χέρι της κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιωτικού επιπέδου».

Ο Πρεμ Γουάτσα έχει περάσει και άλλες φορές το κατώφλι του Μαξίμου, τόσο το 2013 για να δει τον Αντώνη Σαμάρα όσο και τον Μάιο του 2015 ότανα συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα σε μία επίσης πολύ άσχημη συγκυρία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όδευαν σε ναυάγιο, ενώ είχε έρθει ξανά στην Ελλάδα το 2015 μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της Fairfax.

Οι επενδύσεις τους

Η Fairfax, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 25 δισ. δολ., κατέχει ποσοστό 17,29%, που αντιστοιχεί σε 369.028.211 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Eurobank. Στις 22 Δεκεμβρίου η Fairfax απέκτησε και το 80% της ασφαλιστικής Eurolife (με την Eurobank να διατηρεί το υπόλοιπο 20%) έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ.

Στην ομάδα των επενδυτών της Eurobank μετέχουν επίσης η Brookfield Capital Partners Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co, η οποία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 7 δισ. δολ.

Το fund του Πόλσον, οποίου έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 18 δισ. δολ., κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, που ανέρχονται συνολικά σε 798.175.417 ή ποσοστό 9,13% της Τράπεζας Πειραιώς.

Εχει τοποθετηθεί και στην Alpha Bank όπου κατέχει 100.148.001 δικαιώματα ψήφου ή ποσοστό 7,32% της τράπεζας. Από το 2014 έχει αποκτήσει το ποσοστό 9,99% που διατηρούσε η Τράπεζα Πειραιώς στην ΕΥΔΑΠ. Μέσω της πρόσφατης συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ο Πόλσον συμμετέχει και σε αυτήν την τράπεζα.

thetoc.gr