Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Αμερικανική Οικονομία: Ανησυχητική επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο του 2015

Εν μέρει ανησυχητικοί θεωρούνται οι κάπως χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων, το ποσοστό ανάπτυξης ανήλθε μόλις στο 0.7%, το οποίο όμως δεν είναι και ο χειρότερος αριθμός για την περασμένη χρονιά, καθώς στο πρώτο τρίμηνο είχε φτάσει το 0,6%.

Παρόλα αυτά, τότε είχε θεωρηθεί πιο φυσιολογικό, αφού οι υποδομές και η εν γένει λειτουργία της χώρας είχαν παρουσιάσει προβλήματα από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποτελεί μια σημαντική ένδειξη, καθώς συμπίμπτει με τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες σε άλλες κομβικές περιοχές του πλανήτη, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό από αυτές.

Παράλληλα, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε και πτώση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που ίσχυσε για τους 7 από τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Όλα αυτά τα δεδομένα ενισχύουν τους φόβους ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει μια χρόνια ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

Όπως άλλωστε τονίζεται, κάθε χρόνος έχει πιθανότητες 10% να αποτελέσει περίοδο ύφεσης. Όμως, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Morgan Stanley, το 2016 συγκεντρώνει ποσοστό 20%, διπλάσιο δηλαδή από άλλες χρονιές.