Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ναυτεμπορική: Έξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές

  • Written by 

Σε αύξηση κεφαλαίου, που μπορεί να φθάσει και τα 2,5 δισ. ευρώ, προχωρά η Εθνική Τράπεζα με σκοπό να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

Μια αύξηση τέτοιου ύψους θα επιτρέψει στην τράπεζα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και να δώσει άνεση χρόνου για την υλοποίηση των κινήσεων του capital plan, δημιουργώντας πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αύριο Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων, την οποία πληροφορίες τοποθετούν στις 10 Μαΐου.
Eπενδυτικό περιβάλλον
Η διοίκηση της τράπεζας, παρότι είχε ανακοινώσει την πρόθεση να καλύψει χωρίς αύξηση τις κεφαλαιακές ανάγκες, «μέτρησε» τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το επενδυτικό περιβάλλον για την Ελλάδα και τις τράπεζες και κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιλογή της αύξησης κεφαλαίου με στόχο να καλύψει με την έκδοση μετοχών το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και να έχει το χρόνο να σχεδιάσει και να προχωρήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην πώληση στοιχείων του ενεργητικού, μεταξύ των οποίων και ποσοστού στη Finansbank, εξασφαλίζοντας το υψηλότερο τίμημα. Είναι ενδεικτική η εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι στην περίπτωση που η Εθνική έβγαινε στις αγορές θα είχε τεράστια επιτυχία. Η διοίκηση της Εθνικής επρόκειτο να υποβάλει αύριο στην ΤτΕ το capital plan, το οποίο περιλάμβανε σειρά κινήσεων εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου χωρίς αύξηση με έκδοση νέων μετοχών.
Το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των κινήσεων αυτών ήταν κρίσιμο καθώς άτυπο περιθώριο δινόταν στις τράπεζες με ορίζοντα τα ευρωπαϊκά stress tests.
Η λύση της αύξησης κρίθηκε πιο δυναμική, ειδικά δε στο υφιστάμενο περιβάλλον υψηλής ρευστότητας σε διεθνές επίπεδο και αυξημένου ενδιαφέροντος για ελληνικά assets και κυρίως για τράπεζες. Οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-2,79% και της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,85% το ενδιαφέρον για τη Eurobank και πολύ περισσότερο η εξαιρετικά επιτυχής έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, σε συνδυασμό με την «πίεση» που ασκούσαν επενδυτές και διεθνείς οίκοι φαίνεται πως οδήγησαν τη διοίκηση της Εθνικής σε επανεξέταση των δεδομένων και αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων.
Εναλλακτικά σενάρια
Το υφιστάμενο capital plan, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπει εναλλακτικά σενάρια εξασφάλισης των 2,18 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης 14 περιουσιακών στοιχείων και εκτιμάται ότι μετά την αύξηση, η τράπεζα θα έχει την ευελιξία να κινηθεί πιο αποτελεσματικά και με διαφορετικό μείγμα πρωτοβουλιών.
Στοιχεία ενεργητικού
Στο «οπλοστάσιο» της Εθνικής περιλαμβάνεται η δυνατότητα πώλησης μέρους ή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου 14 θυγατρικών ή άλλων στοιχείων του ενεργητικού, μεταξύ των οποίων οι NBGI Private Equity, NBG Asset Management, η θυγατρική τράπεζα στη Νότια Αφρική, Γενικές Αποθήκες, Γερακίνα Beach Hotel, ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια εκκρεμών ζημιών, επιμέρους δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Η Finansbank αποτελεί την ξεχωριστή περίπτωση, λόγω μεγέθους και αξίας, αλλά η πώληση του ποσοστού που έχει αποφασιστεί χρειάζεται χρόνο ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η θυγατρική που συμβάλλει σημαντικά στην κερδοφορία του Ομίλου. Το capital plan της Εθνικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας, καθώς, όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μόνο από τα αποτέλεσμα του 2013 καταγράφονται στην Ελλάδα κέρδη 341 εκατ. ευρώ, 440 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, 25 εκατ. ευρώ από τη ΝΑ Ευρώπη και 115 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική.
Εφόσον πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, η τράπεζα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests, δημιουργώντας και ένα απόθεμα κεφαλαίων και συνεχίζει με την υλοποίηση του capital plan και των κινήσεων αναδιάρθρωσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να αναμορφώσει το σχεδιασμό με διαφορετικό μείγμα και χρονοδιάγραμμα. Ειδικά για την περίπτωση της Finansbank, η συγκυρία πώλησης πακέτου μετοχών είναι κρίσιμη, αφού η χρονική πίεση θα οδηγούσε σε χαμηλότερη αποτίμηση.