Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Παπακωνσταντίνου - Μακεδόνας και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες τραγουδούν για τον Μάνο Ελευθερίου

Mια ξεχωριστή συνάντηση Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών θα λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την κυκλοφορία της καινούριας δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο "ΑΟΡΑΤΟΣ", σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του συνθέτη, παραγωγού και ερμηνευτή Περικλή Κανάρη.

Oι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα και Γιώργος Καλούδης συναντούν στον δίσκο σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι βραβείων Grammy Neil Dorfsman, John Benitez και Shane Shanahan. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρμενοαμερικανός ουτίστας-συνθέτης Ara Dinkjian, γνωστός από την συνεργασία του με τις Λίνα Νικολακοπούλου και Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τον δίσκο υπογράφει εικαστικά η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις, Λυδία Βενιέρη.

Ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε: "Είναι μεγάλη τιμή για μένα, ως παλαιό, να μελοποιείται η ποίησή μου από ένα συνθέτη τόσο νεώτερο όπως ο Περικλής Κανάρης."

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Περικλής Κανάρης, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι «η σύμπραξη σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με επίκεντρο την ελληνική μουσική και ποίηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τις αντιστάσεις των Ελλήνων ανά τον κόσμο απέναντι στην κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια".

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δήλωσε, "Ευχαριστώ πολύ τον Περικλή Κανάρη που μου δίνει την ευκαιρία να τραγουδήσω για ακόμα μια φορά Μάνο Ελευθερίου και θα χαρώ πολύ να σας δω όλους εκεί, στις 7 Οκτωβρίου στο Tribeca Performing Arts Center".

Ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός παραγωγός/ηχολήπτης Neil Dorfsman που είχε την επιμέλεια της μίξης του "Αόρατου" δήλωσε, "Το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε από την αρχή από την ιδέα να ενωθούν στοιχεία που έμοιαζαν ανόμοια και να συνθέσουν κάτι καινούργιο, συναισθηματικό και επίκαιρο. Η ιδέα να πάρει κανείς αυτή την απίστευτη ποίηση και να την τοποθετήσει σε ένα ποικιλόμορφο και σύγχρονο σκηνικό ήταν πολύ ελκυστική. Όπως είπα στον Περικλή, όσο περισσότερο δούλευα πάνω στο τραγούδι, τόσο περισσότερο θαύμαζα το πνευματικό του όραμα."
Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου και η συναυλία θα γίνει την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, στο BMCC Tribeca Performing Arts Center, στο Μανχάταν. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστούν τα τραγούδια του δίσκου, καθώς και κλασσικά τραγούδια σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου και μουσικές των Ηλία Ανδριόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Χρήστου Νικολόπουλου, Γιάννη Σπανού και Μάνου Χατζιδάκι (με αλφαβητική σειρά).

Εισιτήρια διατείθενται στο tickets.tribecapac.org και στο τηλέφωνο 212-220-1460.

Ο Περικλής Κανάρης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα κλασσικής μουσικής. Αργότερα κέρδισε την υποτροφία B.E.S.T. από την σχολή σύγχρονης μουσικής Berklee της Βοστώνης. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι με ειδίκευση στην μουσική κινηματογράφου και αποφοίτησε με άριστα και δύο βραβεία σύνθεσης. Το 2002 μετοίκησε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως συνθέτης για τα Hurd Studios, τους πρωτοπόρους επιστημονικών 3D animations. Το 2007 παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση την σύνθεσή του "Επιχείρηση Αθωότητα", στην φημισμένη αίθουσα συναυλιών Carneggie Hall της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art) για να επιμεληθεί της πρώτης συλλογής Ελληνικoύ τραγουδιού που κυκλοφόρησε ποτέ το ίδρυμα, με αφορμή τα εγκαίνια των καινούργιων του αιθουσών Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης. Το 2008 ίδρυσε το μουσικό σχήμα "Synolon" (www.synolon.com). Την μουσική ομάδα που άλλαξε την παρουσίαση του Ελληνικού τραγουδιού στο Manhattan, με συνεργασίες μουσικών όπως ο Ara Dinkjian των Night Ark και η Janis Siegel των Manhattan Transfer. Παράλληλα με μουσικές συνθέσεις για εικόνα, κυκλοφορεί σύντομα την πρώτη προσωπική του δισκογραφική δουλειά σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και συμμετοχές από τις μουσικές σκηνές της Νέας Υόρκης και της Αθήνας.