Log in
A+ A A-

Ο Στέφανος Κασσελάκης Σε Εκδήλωση Στο Κεφαλονίτικο Σπίτι

Μέλη της ελληνοαμερικάνικης κοινότητας συγκεντρωθήκαν στο Κεφαλονίτικο σπίτι στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το Σάββατο για την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κ. Κασσελάκης παραβρέθηκε με τον πλέον σύζυγο του Τάιλερ και τους γονείς του, κι έδωσε λόγο μαζί με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπο στην Νέα Υόρκη Όθωνα Ηλιόπουλο.

Κατά την εκδήλωση, ο κ. Κασσελάκης έδωσε λόγο για την πολιτική του και την ευγνωμοσύνη του προς την ομογένεια της Αμερικής, οπού κι έζησε για 21 χρονιά.

«Είναι πολύ συγκινητική για εμένα η συγκυρία, αισθάνομαι ότι επιστρέφω στην οικογένεια μου,» είπε ο κ. Κασσελάκης. «Πρέπει να βρω έναν τρόπο να μπορώ και στην Ελλάδα να είμαι και να εκτελώ τα καθήκοντα μου και να παραμείνω ενεργό μέλος της ομογένειας. Είναι θέμα αναπτυξιακό. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ισότιμη ανάπτυξη πέρα από τις δυνατότητες μας, να ενεργοποιήσουμε την ομογένεια μας.»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος είπε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχει κομματικοποίηση της ομογένειας.» Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν έδρες και περιφέρειες για τους ομογενείς για να μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους κατευθείαν από την Βουλή και όχι με κομματικά ψηφοδέλτια.  

«Οι ομογενείς ψηφίζουν για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για το οποίο δεν έχουν στην ουσία ψήφο,» είπε. «Πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες εκτός συνόρων, πέρα από επιστολική ψήφο που πιστεύω προσωπικά πρέπει να έχουμε για όλους τους Έλληνες εντός Ελλάδας, να φέρουμε περιφέρειες κι έδρες στους ομογενείς.»

Μίλησε επίσης για μια πιο εύκολη διαδικασία για την ιθαγένεια των Ελληνοαμερικανών, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται οι αιτήσεις ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να φτιάξει ένα Ελληνικό Σπίτι στο Μανχάταν για να υπάρχει ένας χώρος να παρουσιαστεί ο πλούτος του Ελληνισμού.

Κατά την επίσκεψη του στο Κεφαλονίτικο Σπίτι, ο πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις των καλεσμένων για εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κι έδωσε χρόνο πριν και μετά την ομιλία του για να τους γνωρίσει.

«Μέσα στην ομογένεια μας έχουμε και πάρα πολλούς απόδημους, παιδιά της ηλικίας μου και νεότερα με εξαιρετικές ιδιότητες και εμπειρίες, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους,» είπε. «Κι εχθές το βραδύ στο Μανχάταν και σήμερα εδώ στην Αστόρια, έχω δει ένα απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό και αισθάνομαι πάνω μου την ευθύνη να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να μπορέσουνε να επιστρέψουνε και να συνεισφέρουμε στο μέλλον του τόπου. Το έχει ανάγκη ο τόπος.»

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο κ. Κασσελάκης μίλησε για την δημοσιά παιδεία, την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία, και το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, μεταξύ άλλων.  

Η κυβέρνηση του είπε «θα είναι η πιο προοδευτική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας,» κι ότι το κόμμα του προσπαθεί να φέρει αλλαγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ομογένεια.  

«Αυτό που θα κρατήσω από την εκδήλωση είναι το ποσό βαθιά είναι η κοινότητα στην πίστη της για την Ελλάδα,» είπε. «Το αισθάνονται μέσα τους, την αγάπη για τα εθνικά θέματα, για τον σύνδεσμο με την χώρα, πολιτισμικό και πολιτικό. Αισθάνομαι συγκινημένος από το πάθος που έχουν για την πατρίδα τους και συγχρόνως αισθάνομαι την ευθύνη ως μέλος της κοινότητας να φέρουμε λύσεις, να περάσουμε νομοσχέδια που θα επιτρέψουν σε αυτήν την κοινότητα, όχι μόνο στην Αμερική σε όλη την υφήλιο, να αισθανθεί ότι είναι ισότιμη κοινότητα με τους Έλληνες εντός των συνόρων.»