Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης Μπαν Κι Μουν - Βενιζέλου - Τι απάντησε για τους τζιχαντιστές

Την ικανοποίησή του για την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ λίγο πριν την αποχώρησή του από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στο επίκεντρο της ατζέντας, από τα εθνικά θέματα, μπήκαν το Κυπριακό και το Μακεδονικό, ενώ αναλύθηκαν και άλλα σημαντικά διεθνή ζητήματα.

Για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα "στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη", ενώ χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Άιντε στην θέση του νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό ως "μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά", τόνισε όμως ότι θα πρέπει η λύση να είναι "βιώσιμη, δίκαι και σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο" αλλά και να περάσει από την έγκριση των δυο κοινοτήτων.

"Θέλουμε πάντα μια λύση, η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, πρωτίστως, μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος.  Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση αυτού του κεκτημένου υπέρ των εθνικών συμφερόντων γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας δεν μπορούμε να το θίξουμε."

"ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ"

Αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, παραπέμποντας και στις πρόσφατες συζητήσεις του με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα.

"Ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία πριν από λίγες εβδομάδες να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα, είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις, στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, erga omnes. Άρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά."

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Στην συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιεύματα περί τζιχαντιστών που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, αλλά και για πληροφορίες της CIA ότι επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν επαφές με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

"Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή.", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχητική ένδειξη από την ΕΥΠ ή την Αστυνομία.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΟΗΕ

Τέλος, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη συνάντηση αναφέρεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές της διαμάχης που έπρεπε να έχει επιλυθεί από καιρό μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία. Επίσης, συζήτησαν το καθεστώς των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο, ιδιαιτέρως υπό το φως της πρόσφατης τοποθέτησης του νέου Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. για την Κύπρο. Ο γ.γ. και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης συμφώνησαν στη σημασία των συλλογικών διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ιού Εμπολα και της τρομοκρατικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους».