Log in
A+ A A-

Η μάχη της διαδοχής μετά την έξοδο του Βενιζέλου

Τα μηνύματα στους υποψήφιους Προέδρους του Κινήματος και η αναφορά στην προσωπική του διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, τα βέλη κατά του Γιώργου Παπανδρέου και των συνεργατών του και η μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία ομιλία εφ΄ όλης της ύλης, την τελευταία από την θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στο 10 συνέδριο του Κινήματος στο Σπόρτιγκ για όλους και για όλα υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση του από την θέση του Προέδρου δεν σημαίνει και αποχώρηση από την πολιτική και την ευθύνη.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα βασικά στοιχεία της χτεσινής του ομιλίας στην βουλή κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις και επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, για την παραπλάνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συμφωνία και σχέδιο και μετά να πείσει ότι έχει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ζήτημα της υπερψήφισης από το ΠΑΣΟΚ μίας ενδεχόμενης συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Παράλληλα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που -όπως είπε- έκανε ο κ. Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια, υπονοώντας τον Κ. Καραμανλή.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και πως ο κ. Τσίπρας χθες στη Βουλή επανέλαβε την αβεβαιότητα ότι θα υποχωρήσουν οι εταίροι προ της άκαμπτης ελληνικής θέσης. Εκτίμησε ότι η κατάσταση «οδηγείται στα άκρα από την καθυστέρηση που εμφανίζεται ως περισπούδαστη σκληρή διαπραγμάτευση και σημείωσε ότι στην Ευρώπη συζητείται το σενάριο της περαιτέρω παράτασης για να συνεχιστούν οι σταγόνες του ELA. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η ρήξη αντιβαίνει στην καθαρή εντολή της κοινωνίας υπέρ του ευρώ και ότι δεν αποτελεί πλέον ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά επώδυνη επιλογή της κυβέρνησης.

Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει καθαρά πότε η χώρα θα βγει από την εξάρτηση και τα δάνεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές φούσκες που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο καθώς και για παλινωδίες όπως η αλλαγή του ονόματος της τρόικας σε θεσμούς και οι συναντήσεις στα ξενοδοχεία και όχι στα υπουργεία όπως είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως δόγμα πρώτα το κόμμα και μετά την πατρίδα και διαπίστωσε ότι με την πορεία των διαπραγματεύσεων «η χώρα χρειάζεται νέο δάνειο. Κάθε μήνας καθυστέρησης είναι παραμονή ενός χρόνου στο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία δεν είναι απλός συμβιβασμός έντιμος, επώδυνος, ρεαλιστικός. «Είναι προσχώρηση στη δική μας στρατηγική, άρα παραδοχή μιας πολιτικής απάτης ή για κάποιους, μιας πολιτικής αυταπάτης».

Προσδιόρισε την θέση του ΠΑΣΟΚ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση που υπερβαίνει τα μεγέθη του, όπως άσκησε υπεύθυνη Κυβέρνηση. «Δεν ανήκει στην κατηγορία ούτε της αμήχανης αντιπολίτευσης, ούτε της πρόθυμης αντιπολίτευσης που απέχει μόλις λίγα εκατοστά από τη λεγόμενη συμβουλευτική συμπολίτευση».

«Αντιμετώπισα τις επιθέσεις αγόγγυστα»

Επέρριψε ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου για την «διασπαστική κίνηση που οδήγησε την παράταξη στον πολιτικό ευτελισμό, οδήγησε την παράταξη σε αναγκαστική εσωστρέφεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος όμως στην προσωπική του διαδρομή και στάση την τελευταία περίοδο είπε ότι αναγκάστηκε να απολογείται για το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 στο οποίο δε μετείχε, για την κυβέρνηση Σημίτη στο σκληρό πυρήνα της οποίας δεν ανήκε, «για την κυβέρνηση Παπανδρέου, από την οποία αντιμετωπιζόμουν ως ύποπτος εσωκομματικός αντίπαλος και ως αναγκαίο κακό, μέχρι την πρόσκληση ανάληψης της εθνικής ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών υπό συνθήκες τραγικές με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να καυτηριάσει το γεγονός ότι δέχεται κριτική από πρώην συνεργάτες του Γ. Παπανδρεόυ που έχουν οδηγηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ακόμη και σήμερα διατυπώνεται από ορισμένους ο γελοίος ισχυρισμός ότι εγώ και οι υποστηρικτές μου του 2007, ρίξαμε την κυβέρνηση Παπανδρέου, λες και έχουν ξεχαστεί όλοι εκείνοι που τιμήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, έγιναν Υπουργοί και στελέχη του και τώρα μοστράρονται ως επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κα Παναρίτη τους μάρανε! Τα αντιμετώπισα όλα αυτά αγόγγυστα, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και την αξιοπρέπεια της παράταξης», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ- Όχι στην αυτοδιάλυση όχι στην στασιμότητα

Πρόταση για σχήμα που θα υπερβαίνει τα όρια της Δημοκρατικής Παράταξης
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την κρίση του ΠΑΣΟΚ ως κρίση ιδεολογικοπολιτικής συνέπειας όπως την αντιλαμβάνεται η παραδοσιακή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. «Είναι όμως και κρίση προσωπικής ηθικής, εμβληματικών προσώπων της παράταξης. Είναι κρίση προσωπικών στρατηγικών γιατί έχουμε ακατάσχετο πληθωρισμό φιλοδοξιών», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος και στους υποψήφιους προέδρους του Κινήματος. Τόνισε όμως ότι πρωτίστως η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι και κρίση της ευρωπαϊκής κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση για αυτοδιάλυση του Κινήματος η για την διατήρηση της υπάρχουσας οργανωτικής δομής στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι κάθε προσπάθεια είτε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αντιπρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα όπου «θα καλύπτει όλο το προοδευτικό Κέντρο, όλες τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις, όλες τις δυνάμεις που εκφράζουν τον ορθό λόγο που διακηρύσσουν την επιτακτική ανάγκη του κανονικού κράτους, του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Αναφέρομαι σε ένα σχήμα, που εκφράζει όσους πιστεύουν στο κράτος Δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολυφωνία, την ανεκτικότητα, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, που είναι ιδεολογία της ευρωπαϊκής Σοσιαδημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρέπει να δίνει προοπτική διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν θα μπορούσα να εκλεγώ Πρόεδρος του Κινήματος υπό ...κανονικές συνθήκες
Κλείνοντας σε προσωπικό τόνο ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό συνθήκες κρίσης. «Δεν ξέρω αν θα γινόταν ποτέ αυτό υπό κανονικές συνθήκες... Ή μάλλον, η εμπειρία του 2007 με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα γινόταν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες ενός ηγεμονικού, πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ πάνω στο ρεύμα της εξουσίας. Θεωρώ ακόμη μεγαλύτερη τιμή το γεγονός ότι μου δώσατε την πρώτη θέση στο μέτωπο μιας μάχης δύσκολης και ασύμμετρης. Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν Πρωθυπουργοί, κυβέρνησαν τον τόπο. Θεωρώ ότι αυτό που κλήθηκα να διαχειριστώ, είναι ιστορικά σημαντικότερο. Το έκανα μαζί σας και σας ευχαριστώ», είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευχήθηκε καλή τύχη στην συνέχεια των διαδικασιών του Συνεδρίου.

thetoc.gr