Log in
A+ A A-

Τα πολλαπλά μέτωπα της μάχης για το ασφαλιστικό

Σε μια πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει αποδυθεί το Μαξίμου επιχειρώντας να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Έχοντας απέναντί της πολλούς κλάδους εργαζομένων -κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών-, συνδικάτα και συνταξιούχους, η κυβέρνηση πήρε το “ναι” των εργοδοτών για προσωρινή μικρή αύξηση των εισφορών.

Και αυτή τη συμφωνία οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας θα έχουν στις αποσκευές τους κατά τις περιοδείες που ξεκινούν από σήμερα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Κατρούγκαλος θα βρεθεί το σαββατοκύριακο σε Βερολίνο και Παρίσι, ενώ σειρά επαφών με ομολόγους του ξεκινά από σήμερα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με πρώτο σταθμό την Ρώμη.

Άλλωστε, η μεγάλη παγίδα για την κυβέρνηση είναι ακόμα κι αν η δική της πρόταση τύχει ευρείας συναίνεσης, να πέσει πάνω σε έναν τοίχο αρνήσεων από τους δανειστές. Ήδη, δείγμα για τη στάση τους έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι η ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε μήνες και όχι εβδομάδες, ενώ δεν πήρε θέση για την ελληνική πρόταση στο συνταξιοδοτικό, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί από τους θεσμούς.

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν», σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως η κυβέρνηση είναι σε «ανοιχτή» γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία καταθέτουν τις ενστάσεις τους.

Εθνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και άρνηση μείωσης κύριων συντάξεων για τη συγκράτηση των δαπανών είναι μεταξύ των σημείων για τα οποία θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση.

Στην κοινωνική δικαιοσύνη στάθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη τύπου για το σχετικό νομοσχέδιο. “Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα, με όρους διαγενειακής δικαιοσύνης, με ίδιους κανόνες για όλους και χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους, φτάνοντας σε συνταξιούχους μιας ταχύτητας”, είπε ο υπουργός.

Παραδεχόμενος ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, έθεσε ως πρόκληση τη συγκράτηση της δημοσιονομικής δαπάνης, προστατεύοντας όμως τους αδύναμους και την ενσωμάτωση των μνημονιακών ρυθμίσεων αντιστρέφοντας τις επιπτώσεις τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αρχίζει την επιχείρηση διαχείρισης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα συγκαλείται η ΚΟ του κόμματος ενώ χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης περίπου 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως το προεδρείο της ΚΟ και εκείνους που θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα στα μμε.