Log in
A+ A A-

Ειδομένη: Αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή

Περίπου 50 άτομα παραμένουν, από χθες το μεσημέρι, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Το συγκεντρωμένο πλήθος είναι πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που πραγματοποιούν την κατάληψη της γραμμής και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ώσπου να ανοίξουν, όπως λένε, τα σύνορα.

Αργά χθες το βράδυ ένα άτομο περιλούστηκε με εύφλεκτο -όπως λένε οι μαρτυρίες- υλικό, αλλά τον απομάκρυναν οι πιο ψύχραιμοι.

Την άμεση αποσυμφόρηση της Ειδομένης ζητά από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο ένας μήνας που έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός για να εκκενωθεί η Ειδομένη είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έναν μήνα για να εκκενωθεί η περιοχή. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση και τελικά στην εκκένωση. Πρέπει να πείσει τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Ότι δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν τη βόρεια Ευρώπη από εδώ και να μεταφερθούν σε κέντρα μετεγκατάστασης, όπου οι συνθήκες είναι ανθρώπινες» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.