Log in
A+ A A-

Εμπρηστικό κλίμα και καυγάς στη Βουλή για το Σκοπιανό

Το επικείμενο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά και οι διεργασίες για την ονομασία των Σκοπίων επηρεάζουν και τις εργασίες της Βουλής ακόμα και όταν η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει «ανώδυνα» θέματα όπως την κύρωση συμφωνίας για τη δωρεά από την Εθνική Τράπεζα προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

 

Σε ένα ακόμη πατριωτικό σόου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγή καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και του ξεπουλήματος της Μακεδονίας. «Σας ανακαλώ στην τάξη, θα σας επιβάλλω μέτρα, θα σας κλείσω το μικρόφωνο» αντέδρασε η προεδρεύουσα κ. Χριστοδουλοπούλου λέγοντας « Είναι εξευτελισμός του συλλαλητηρίου να χρησιμοποιείτε αυτόν τον τρόπο για να μαζέψετε κόσμο. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κάτι θα καταλάβει σε σχέση με τα τεκταινόμενα της Κυριακής».

Σε ότι αφορά τα Σκοπιανό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς επικαλέστηκε τον κίνδυνο της «εθνικής περιπέτειας» στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.

Θέση που εξέφρασε εν πολλοίς και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης κάνοντας λόγο για μια ακόμα εθνική ήττα αν δεν υπάρξει αίσια κατάληξη ως προς τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) επιχειρώντας να καταδείξει ότι εντός του κόμματος τους υπάρχει ενιαία στάση ως προς το θέμα του ονόματος, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει «μια λύση ενιαία και αδιαίρετη και όχι αυτό που πάτε να κάνετε, δηλαδή να συμφωνήσετε στο όνομα, να μπει το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ και για τα υπόλοιπα να τα δούμε στο μέλλον. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η απάλειψη του αλυτρωτισμού».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με το 2008 και κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει ενιαία κι αδιαίρετη συμφωνία δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δεν άφησε καμία χαραμάδα στήριξης της κυβέρνησης με «λευκή» επιταγή. «Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη συνεπή στάση μας και μας θεώρησαν ενδεχόμενους συγκυβερνήτες με το ΣΥΡΙΖΑ. Το καταδικάσαμε. Δεν είναι σοβαρά αυτά πράγματα». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «συνολική λύση και μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνουμε αυτονόητα και την αλλαγή Συντάγματος της ΦΥΡΟΜ.

Απαντώντας ο Χρήστος Μαντάς καταλόγισε στην ΝΔ ότι «έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά συνιστώσα της» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα φέρει συνολική λύση και τότε «η ακροδεξιά συνιστώσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ξέρει από πού θα φύγει και τι θα πει».

Ο ίδιος επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τομίζοντας ότι το «Σκοπιανό» δεν θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς μεταξύ των δύο κομμάτων που θα ρίξουν την κυβέρνηση.

«Ξεχάστε οποιαδήποτε σχεδιασμό που θέλει το συγκεκριμένο ζήτημα να μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης της κυβέρνησης. Αν το ξεχάσετε τότε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ θα μπορέσουν να τοποθετηθούν πιο συνετά και θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε λύση γι αυτό το κακοφορμισμένο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε: «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να βρούμε λύση καθώς έχουμε μια μετριοπαθή κυβέρνηση από την άλλη πλευρά που προχωρά σε συμβολικές κινήσεις όπως η αλλαγή της ονομασίας στο αεροδρόμιο και στον αυτοκινητόδρομο. Δεν πρέπει να πορευτούμε εναγκαλισμένοι με εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις. Απαιτείται ψυχραιμία αλλιώς θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες».

thetoc.gr