Log in
A+ A A-

Κοτζιάς: Δεν αλλάζει η πολιτική μας από το συλλαλητήριο

Για τον αντίκτυπο του συλλαλητηρίου, τα περαιτέρω βήματα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια και τις σχέσεις με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μίλησε στο euronews, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 

"Νομίζω ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι ήταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η εκκλησία και άλλοι οργανισμοί, άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι ήταν απογοητευτικό για την ίδια. Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120.000 με 140.000 κόσμου, μια μεγάλη συγκέντρωση μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους νομίζω, η οποία λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα, διότι όπως σηνηθίζω να λέω η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή", είπε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός ρωτήθηκε για τις σχέσεις της ελληνικής πλευράς με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και το κατά πόσο αυτές έχουν "παγώσει": "Στο Νταβός συμφωνήσαμε ένα πράγμα ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίζω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δυό μου παρατηρήσεις", υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς.

Στην ερώτηση κατά πόσο η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση, ο ΥΠ.ΕΞ. απάντησε πως "η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της FYROM είναι μία σημαντική ευκαιρία να αντιστοιχηθεί η χώρα αυτή με τις διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει και το ίδιο της το Σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν την σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το Σύνταγμα κάνοντας μία διεθνή Συμφωνία μαζί μας. Η Ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν Σλαβική χροιά στη φωνητική τους αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το που θα συμφωνήσουμε και ορισμένες επιλογές είναι και θέμα κατόπιν αν συμφωνήσουμε στα κριτήρια της ίδιας της κυβέρνησης των Σκοπίων".

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα του κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου, ο οποίος έγραψε πως «ήταν η ψυχή των Ελλήνων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί;», ο κ. Κοτζιάς προσθέτει πως "εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχει η πλειοψηφία που αποφασίζει, υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη μαζί με τον υπουργό εξωτερικών, είναι δυνατόν κάποιος άλλος υπουργός που προέρχεται μάλιστα από άλλο κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ούτε εγώ ανήκω, να έχει διαφορετική γνώμη. Απορώ γιατί γίνεται θέμα".

thetoc.gr