Log in
A+ A A-

Καταγγελίες για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι - Τι απαντά η Κυβέρνηση

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που κόστισε την ζωή σε μετανάστες οι οποίοι επεδίωξαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.  Οι καταγγελίες των μεταναστών σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του Επιτρόπου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης περί "αποτυχημένης μαζικής απέλασης", προκάλεσαν νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι το πλοίο του Λιμενικού, το οποίο ανέλαβε να τους ρυμουλκήσει, κατευθυνόταν προς την Τουρκία, ενώ είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, η οποία ήταν επικίνδυνη σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ακυβέρνητο σκάφος τους.  Εκτιμούν, μάλιστα, οτι αυτός ήταν ο λόγος που το πλοίο τούμπαρε, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους κάποιοι από τους επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί.

Παράλληλα, ο Επίτροπος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, κ. Μουίζνιεκς, έλαβε σοβαρά υπόψη του τις δηλώσεις των μεταναστών και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας δηλώσεις στο Associated Press για "αποτυχημένη μαζική απέλαση".  Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη στο θέμα, αφήνοντας αιχμές για την στάση της Κυβέρνησης και ζήτησε το θέμα να διερευνηθεί εις βάθος στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος.

Στην αντίπερα όχθη, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, εκτιμώντας ότι το συμβάν έγινε αντικείμενο "χαζής εκμετάλλευσης", ενώ κατηγόρησε τον κ. Μουίζνιεκς ότι "προσπαθεί να δημιουργηήσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα".  Παράλληλα, διέψευσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς τα τουρκικά παράλια, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα φαινόταν από τα στίγματα.

«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος,  περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να καταλήξει ότι "δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα"

 

Media