Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 97
Log in
A+ A A-

Νέος σταθμός θα εντοπίζει τα "σκουπίδια" του διαστήματος

  • Written by 

Αμερική και Αυστραλία θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός σταθμού που θα εντοπίζει διαστημικά σκουπίδια.

Και ως σκουπίδια, εννοούν τα μη ενεργά αντικείμνενα που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα σε κοντινή απόσταση από τη γη και τα οποία πολλές φορές έχουν θέσει σε κίνδυνο δορυφόρους με ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο νέος σταθμός θα μπορεί να εντοπίζει την θέση των διαστημικών σκουπιδιών και θα κατασκευαστεί στη Δυτική Αυστραλία από την αμερικανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Lockheed Martin και την αυστραλιανή Electro Opitc Systems.

«Η αναγνώριση των διαστημικών σκουπιδιών από τη Γη είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και των εμπορικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι όλοι θέλουν να προστατέψουν τις διαστημικές τους επενδύσεις», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ρικ Άμπροουζ.

Αυτήν τη στιγμή, περίπου 2.000 ενεργοί δορυφόροι, κυβερνητικοί αλλά και εμπορικής χρήσεως, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ενώ καθημερινά, υπολογίζεται, ότι κάθε ένας από αυτούς δέχεται περίπου 200 απειλητικές «επισκέψεις» από διάσπαρτα αντικείμενα, το μέγεθος των οποίων μπορεί να μην ξεπερνάει σε μήκος το ένα δάχτυλο, όμως ταξιδεύουν με ταχύτητα 17.500 μιλίων την ώρα γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τους δορυφόρους.