Log in
A+ A A-

Η εξομολόγηση ενός ασθενή που νίκησε τον Έμπολα

Την συγκλονιστική μαρτυρία ενός γιατρού που προσβλήθηκε από Έμπολα στην Λιβερία, αλλά, τελικά, αποθεραπεύτηκε, φιλοξένησε το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Πρόκειται για τον δρ. Φίλιπ Άιρλαντ, ο οποίος κατάφερε και επιβίωσε, αν και αντιμετώπισε τον θανατηφόρο ιό αρχικά κατ' οίκον και αργότερα στην υπερφορτωμένη κλινική αντιμετώπισης του Έμπολα στη Νιγηρία.
 
"Μια μέρα πήγα στην δουλειά.  Διαπίστωσα ότι είχα υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση και αύξηση των καρδιακών μου παλμών.  Η καρδιά μου μετρούσε 120 χτύπους το λεπτό, ενώ το φυσιολογικό μου ήταν 60.  Μου είπαν ότι μάλλον έχω ελονοσία, αλλά εγώ ήμουν σίγουρος ότι είχα προσβληθεί από κάτι άλλο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στην συνέχεια, και με δεδομένο ότι η κλινική για τον Έμπολα ήταν γεμάτη, ο ίδιος επέλεξε την κανονική νοσηλεία.  Πήγε στο σπίτι, έδιωξε την γυναίκα και τα παιδιά του και δέχτηκε την περιποίηση της μητέρας του, η οποία έφτιαξε μια αυτοσχέδια ειδική στολή.  Εκείνη την περίοδο, εμφανίζονταν συνάδελφοί του και του έδιναν συμβουλές για την αποθεραπεία του, μιλώντας έξω από κλειστό παράθυρο.  Μετά από οκτώ ημέρες με επιθετική φαρμακευτική αγωγή, ένοιωθε τον οργανισμό του να εξασθενεί.  
 
"Δεν ένοιωθα τον σφυγμό μου.  Πίστευα ότι θα πεθάνω.  Εάν δεν μου έκαναν ορό, δεν θα ζούσα.  Έτσι, ήρθε ασθενοφόρο και με μετέφερε στο κέντρο αντιμετώπισης του Έμπολα.  Έδωσα οδηγίες στη νοσοκόμα και μετά κατέρρευσα", τόνισε ο Άιρλαντ, που παρέμεινε κλινήρης για τρεις εβδομάδες.  Αυτό το χρονικό διάστημα μεσολάβησε, μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ για τον ιό στο αίμα του.
 
"Βρέθηκα πολύ κοντά στον θάνατο.  Όταν πήρα εξιτήριο, ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου", θα δηλώσει στην συνέχεια, επισημαίνοντας πως  το σημείο - κλειδί ήταν ότι υπεβλήθη σε θεραπεία στα πρώτα στάδια του ιού.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Έμπολα έχει σκοτώσει 1552 ανθρώπους, με το ποσοστό θνησιμότητας να ξεπερνά οριακά το 50%.  Πάντως, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η πραγματική απειλή του θανατηφόρου ιού είναι ακόμη μεγαλύτερη.