Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία συνεχίζονται

  • Written by 

Με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal οι κυρώσεις θα αφορούν τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και την απαγόρευση άντλησης χρημάτων από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που απέσπασε σύμφωνα με τα οποία θα απαγορευθεί στην εταιρεία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου Gazpromneft, που είναι θυγατρική της Gazprom, την εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft η άντληση κεφαλαίων με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών.


Αλλά και σε πέντε ρωσικές τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο θα επιβληθεί ανώτατη διάρκεια 30 ημερών για την άντληση κεφαλαίων. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να εφαρμοσθούν από την Τρίτη Κατά συνέπεια, θα απαγορευθεί και η σύναψη νέων συμβολαίων για την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή σε βαθειά νερά, στην Αρκτική ή για προγράμματα που αφορούν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νέα μέτρα μπορεί να αρθούν ανά πάσα στηγιμη, εάν η Μόσχα συμβάλλει στη΄ν εξεύρεση μίας πραγματικής πολιτικής λύσης στην Ουκρανία. Χθες, οι μάχες σε δύο ουκρανικές πόλεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως δεν φαίνεται να θέλει να πλήξει τις εταιρίες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις ενεργειακές προμήθειες πολλών ευρωπαϊκών χωρών.