Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Προκαλεί ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ - Στον Όλυμπο με τον Ήλιο της Βεργίνας

  • Written by 

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, οι οποίες τον δείχνουν να ποζάρει στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας μια σημαία με το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

Παρόλο που η καπήλευση του ελληνικού εθνικού συμβόλου είναι ευρέως διαδεδομένη στην γείτονα χώρα, αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται απο κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα των Σκοπίων, καθώς η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 αναφέρει ρητώς ότι η ΠΓΔΜ θα σταματήσει να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε μορφή το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

Ο κ. Μιλόσοσκι όμως δεν περιορίστηκε μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά παραχώρησε συνέντευξη στην Vest (Βεστ), την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, η οποία δημοσίευσε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του.
«Όταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφιση μιας τέτοιας 'μακεδονικής' παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά 'μακεδονικά' σύμβολα. Τη σημαία με τον 'μακεδονικό' δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ένα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Έτσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιλόσοσκι.

Αξίζει να σημειωθεί οτί παρα την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όχι μόνο συνεχίζει να χρησιμοποίει το συγκεκριμένο σύμβολο, αλλά δεν έχει σταματήσει ούτε να περιλαμβάνει τους χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» στα σχολικά εγχειρίδια.

Οι συγκεκριμένοι χάρτες εικονίζουν τον Όλυμπο μαζί με άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας ως κομμάτια μιας ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται οτί είχε προκληθεί σάλος πριν από μερικά χρόνια όταν η εκπομπή «Φάκελοι» του Σκαϊ είχε επισκευτεί σχολεία της ΠΓΔΜ και αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι μαθήτες πίστευαν πως τα σύνορα της χώρας τους τελειώνουν στην περιοχή του Ολύμπου.

Ερωτηθείς από την Ελληνίδα δημοσιογράφο για το θέμα, ο κ. Μιλόσοσκι είχε απαντήσει «αν ένας 'Μακεδόνας' δημοσιογράφος επισκεφτεί ένα σχολείο στα Γιάννενα για παράδειγμα, και ιδίως αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά και τους κάνει παρόμοιες ερωτήσεις, ίσως ορισμένα να απαντήσουν ότι η Ελλάδα τελειώνει στην Κωσταντινούπολη ή κάποιο άλλο μέρος».

Το θέμα πάντως με την σημαία και τον κ. Μιλόσοσκι δεν έμεινε ασχολίαστο από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποιό εξέδωσε την εξής ανακοίνωση.

«Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφτηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο».

Πέτρος Κασφίκης