Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Δείτε Βίντεο: Σοκάρουν οι εξελίξεις από Ουκρανία! Περισσότεροι από 25 νεκροί

  • Written by 

Σοκ και δέος για την τροπή που πήραν τα πράγματα στην Ουκρανία, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 25 από τις πρωτοφανείς ταραχές μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις Δυνάμεις Ασφαλείας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 9 αστυνομικοί, ένας δημοσιογράφος και ήδη οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1000.

Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το Κίεβο θυμίζει πεδίο μάχης με φωτιές και συντρίμμια. Η Διεθνής Κοινότητα στέλνει μηνύματα προς τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ώστε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αντιπολίτευση και να επικρατήσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Τίποτα πάντως δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία, καθώς κάθε λεπτό που περνάει η κατάσταση γίνεται και πιο αποπνικτική.

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία και τρόμο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ρωσία ήδη προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ε.Ε  χαρακτηρίζοντας την βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ουσιαστική η Μόσχα δείχνει ως ηθικό αυτουργό της κρίσης την Ευρώπη.  «Από το ξεκίνημα της κρίσης, (σ.σ: δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη) έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις», υπογραμμίζει η σχετική σε δριμύ ύφος ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ.  

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ηγέτης της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς όπως είπε  θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσει να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».

Την ίδια στιγμή, ο  Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο  Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση». «Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να «βάλει τέλος στις συγκρούσεις» και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

Media