Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

H φοβία της έλλειψης κινητού "χτυπά" τους νέους

  • Written by 

Ο όρος nomophobia, είναι η συρρίκνωση των λέξεων no mobile phone phobia δηλαδή η φοβία της έλλειψης κινητού και αντιστοιχεί σε μια φοβία που πλήττει περισσότερο τις νεότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον δρα. Ντέιβιντ Γκρίνφιλντ, καθηγητή ψυχιατρικής σε Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ο εθισμός με το smartphone είναι αντίστοιχος με άλλους γνωστούς και αναγνωρισμένους εθισμούς, καθώς αφορά την απορρύθμιση της ουσίας που κινητοποιεί τον εγκέφαλο να κάνει πράγματα.


Ο δρ. Γκρίνφιλντ είναι ιδρυτής Κέντρου για εθισμούς στο Ίντερνετ και στην εξελιγμένη τεχνολογία, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει εξαρτημένους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται μονίμως on line, να βρουν νέες ισορροπίες στις ζωές τους.

Με δηλώσεις του στο Business Insider, ο δρ. Γκρίνφιλντ περιγράφει αναλυτικά το πώς σε ορισμένες περιπτώσεις η τεχνολογία των smartphones λειτουργεί απέναντι στον εγκέφαλο σαν ένας «κουλοχέρης» αφού κάθε φορά που μας έρχεται μια ειδοποίηση στο κινητό, αυξάνεται ελαφρά η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, στην προοπτική να είναι κάτι ευχάριστο. Επειδή δεν ξέρουμε πότε θα έρθει αυτό, ο εγκέφαλος μπαίνει στη διαδικασία συνεχώς να τσεκάρει, σαν να έχει μαζί του τον μικρότερο «κουλοχέρη» του κόσμου».

Όσοι πάσχουν από «nomophobia», δεν γνωρίζουν ούτε και παραδέχονται ότι έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην Αμερική, ήδη λειτουργούν κέντρα αποτοξίνωσης από ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στην Κίνα, νέοι εθισμένοι στο Ιντερνετ στέλνονται να ακολουθήσουν στρατιωτική εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένη για να καταπολεμήσει τον εθισμό τους.