Log in
A+ A A-

Ερωτηματικά για τον γιατρό που προσβλήθηκε από τον Έμπολα

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκε από τον Έμπολα ο Αμερικανός ιατρός, Ρικ Σάκρα, ο οποίος, αν και βρισκόταν στην Λιβερία, δεν συμμετείχε στην περίθαλψη ασθενών του θανατηφόρου ιού.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο Σάκρα βρισκόταν με την αποστολή των Σαμαρειτών σε κλινική νεογνών, όταν, ξαφνικά άρχισε να παρουσιάζει τα συμπτώματα του αιμορροϊκού πυρετού.  Αμέσως, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα και να υποβληθεί σε εξετάσεις για τον Έμπολα, οι οποίες βγήκαν θετικές.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;  Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σαμαρειτών, Μπρους Τζόνσον, δεν έχει αποφασιστεί εάν θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ για νοσηλεία.  Αυτό που, προς το παρόν, δεν φαίνεται πιθανό, είναι να χορηγηθεί δόση του υπο δοκιμή φαρμάκου Zmapp, τα αποθέματα του οποίου έχουν εξαντληθεί.  Υπενθυμίζεται ότι το Zmapp αποτέλεσε την βάση της θεραπείςα για τους δυο άλλους Αμερικανούς που μολύνθηκαν με τον ιό στην Λιβερία, οι οποίοι ανάρρωσαν πλήρως μετά από σύντομη νοσηλεία στην Ατλάντα.

Πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία ότι ο Αμερικανός γιατρός θα καταφέρει να καταπολεμήσει τον ιό, υπό την προϋπόθεση ότι θα του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.  Στην αντίπερα όχθη, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες προσβλήθηκε, καθώς διαφαίνεται ότι υπήρξε επαφή με κάποιον ασθενή ή άλλη πηγή που δεν είχε καταγραφεί.