Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Η κατανάλωση ψαριών ασπίδα για το Αλζχάιμερ

  • Written by 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα Σιού Φολς, σε σχέση με την διατροφή και το Αλσχάιμερ. Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, οι άνθρωποι που

τρώνε πολλά ψάρια και σε συχνή βάση, έχουν μεγαλύτερο σε μέγεθος εγκέφαλο - και μεγαλύτερη προστασία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο , είχαν μεγαλύτερο όγκο στον εγκέφαλο τους στα γηρατειά. Αυτό ισοδυναμεί με τη επιπλέον διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου για ένα έως δύο χρόνια , σύμφωνα με την νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. Για τη μελέτη οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 1.111 γυναίκες

Για τη μελέτη οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 1.111 γυναίκες .Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι γυναίκες ήταν ηλικίας 78 ετών , υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου τους. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου οκτώ χρόνια αργότερα.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα υψηλότερο αποθεματικό ιστού των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια της νοητικής λειτουργίας που μπορεί να συνοδεύσει την ατροφία του εγκεφάλου", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ποτάλα.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, η πλουσιότερη πηγή ω3, είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες".