Log in
A+ A A-

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε τον Πασσιά

Την καθαίρεση του πρώην ιερατικού προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Ουάσιγκτον Χάιτς (Μανχάτταν), Γεωργίου Πασσιά, αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, μετά και το σεξουαλικό σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ενάμιση μήνα.

Παράλληλα, όμως, η υπόθεση Πασσιά δεν φαίνεται να κλείνει οριστικά, αφού, εκτός από το ηθικό σκέλος, υπάρχει και το οικονομικό, αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε εντολή για έλεγχο των οικονομικών στην Ενορία, η οποία, βάσει δημοσιευμάτων και καταγγελιών, φέρεται να είχε γίνει "παραμάγαζο" του πρώην πρωτοπρεσβύτερου, με "δοτά" μέλη στο Δ.Σ. και αδιαφανή διαχείριση του ταμείου, στο οποίο άλλωστε ήταν υπεύθυνη η τότε ερωμένη του ιερέα, Έθελ Μπουζάλας.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει της απόφασης, ο Γεώργιος Πασσιάς χάνει την ιδιότητα του κληρικού και συνεπώς δεν έχει δικαίωμα να φέρει την ιερατική περιβολή, αλλά ούτε και να τελεί ιεροτελεστίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η θυελλώδης σχέση ανάμεσα στον τότε ιερέα και την πρώην Διευθύντρια του σχολείου της Ενορίας συζητείτο στους κύκλους της ενορίας από το καλοκαίρι του 2013, με το παράνομο ζεύγος όμως να αρνείται τα πάντα.  Τελικώς, δυο και πλέον χρόνια αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση, με μια σειρά από σκανδαλώδεις φωτογραφίες και βίντεο, που έδωσε στην δημοσιότητα μια ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, όπως είναι η New York Post του Ομίλου Μέρντοχ.

Στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα το θέμα εξακολουθεί να συζητείται, ενώ εκφράζονται ερωτήματα για το κατά πόσον η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλες ενορίες που υπηρέτησε παλαιότερα ο Γεώργιος Πασσιάς (π.χ. Τίμιος Σταυρός Μπρούκλιν).