Log in
A+ A A-

Το Peter Latos Prostate Cancer Foundation ενάντια στον καρκίνο του προστάτη - Εκδήλωση στις 5 Ιουνίου

Πέρασε κάτι λιγότερο από ένας χρόνος από τον θάνατο του ομογενή δικηγόρου Παναγιώτης Λάτος και η μεγάλη του επιθυμία έγινε πραγματικότητα: Το Peter Latos Prostate Cancer Foundation πήρε σάρκα και οστά, προκειμένου να ενισχύσει την μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη, μέσω της αφύπνισης των ανδρών για την πραγματοποίηση των προληπτικών αιματολογικών εξετάσεων. Ο αδελφός του Παναγιώτη Λάτου, Ανδρέας, με τον οποίο, εκτός από την πολύ στενή σχέση και την αυτονόητη αγάπη, τους συνέδεε κοινή επαγγελματική δραστηριότητα, μιλάει με συγκίνηση στο newgreektv.com για το Peter Latos Foundation, την εκδήλωση της επόμενης Πέμπτης και την σχέση με τον αδελφό του.

Κύριε Ανδρέα Λάτο, πέρυσι, λίγο μετά την θάνατο του Παναγιώτη, είχατε προαναγγείλει την ίδρυση του Peter Latos Foundation, που θα είχε σκοπό να συνεχίσει την μάχη εναντίον του καρκίνου του προστάτη. Πώς νοιώθετε που σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, το έχετε καταφέρει και έχετε την πρώτη εκδήλωση την Πέμπτη;

Νοιώθω υπερήφανος που καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο του Παναγιώτη μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Δεν ήταν εύκολο, γιατί, από την στιγμή που - μετά τον θάνατό του - έμεινα μόνος μου σε όλες τις επιχειρήσεις, δεν υπήρχε ο απαραίτητος ο χρόνος. Όμως, το είχα υποσχεθεί στον αδελφό μου και, μαζί με τα παιδιά του και τους συνεργάτες μου στο Foundation καταφέραμε να το κάνουμε πράξη. Έτσι, η πρώτη μας εκδήλωση θα είναι την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, στο Terrace on the Park.

Η βασική επιδίωξη, λοιπόν, του Peter Latos Foundation θα είναι η πρόληψη;

Ο σκοπός του Peter Latos Foundation είναι να αφυπνίσει τους άνδρες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη: Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση δείχνει τα επίπεδα του PSA και βάσει αυτού μπορεί να διαγνωστεί εάν πάσχεις ή όχι από την ασθένεια. Συνεπώς, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους άνδρες προκειμένου να κάνουν αυτό το τεστ για να δουν σε τι επίπεδα βρίσκεται το PSA. Επίσης, συγκεντρώνουμε χρήματα ούτως ώστε να μπορούμε κάθε χρόνο, σε συνεργασία με κάποιους γιατρούς, να προσφέρουμε την ευκαιρία σε άνδρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να κάνουν δωρεάν αυτήν την εξέταση, και να μπορέσουν να ελέγξουν τα επίπεδα του PSA. Άλλωστε, αυτό ήταν που έλεγε πάντα ο Παναγιώτης: "Check your PSA!" ενώ είχαμε κάνει μια αντίστοιχη εκδήλωση στο Χιώτικο σπίτι.

Εκτός από το event της Πέμπτης, θα έχουμε και κάποιες άλλες εκδηλώσεις;

Αυτό το event θα γίνεται κάθε χρόνο. Του χρόνου θα γίνει στις 2 Μαϊου, παραμονή των γενεθλίων του Παναγιώτη. Επίσης θα έχουμε άλλα μικρότερα events κατά την διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να τονίσουμε την σημασία της πρόληψης.

Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στην ομογένεια;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως δεν είναι ποτέ «πολύ νωρίς» για έναν άνδρα να κάνει την εξέταση του PSA. Το τυπικό λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνεις PSA μέχρι τα πενήντα σου χρόνια, όμως βλέπουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις που, ακόμη και παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών έχουν καρκίνο του προστάτη. Αυτό, ενδεχομένως, κατά την γνώμη μου, να προέρχεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις διατροφικές μας συνήθειες, που περιλαμβάνουν φαγητά με πολλές ορμόνες. Ο καρκίνος του προστάτη σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι πολύ επιθετικός, συνεπώς δεν είναι ποτέ «νωρίς» για να κάνουν οι άντρες αυτήν την πολύ απλή εξέταση αίματος, που είναι το PSA.

Η επόμενη ερώτηση θα είναι προσωπική. Με τον αδερφό σας είχατε πολύ στενή σχέση, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Άλλωστε, το κοινό σας γνώρισε και σας αναφέρει ακόμη ως "Latos&Latos". Πόσο δύσκολο είναι να ζείτε με αυτήν την απώλεια;

554

Με τον Παναγιώτη ξεκινήσαμε μαζί ως δικηγόροι και είχαμε κοινή δικηγορική φίρμα. Ο κόσμος μας γνώρισε σαν Latos&Latos. H ομογένεια μας ξέρει σαν να είμαστε δίδυμοι και είναι ακόμη πιο δύσκολο για μένα. Πάντα με ρωτάνε πώς νοιώθω και αν μου λείπει. Η απάντησή μου είναι πως μου λείπει αλλά όταν δέχομαι τις ευχές της ομογένειας και κάθε φορά που ακούω να τον μνημονεύουν, νοιώθω σαν να βρίσκεται κοντά μου. Παρόλο, λοιπόν, που δεν είναι εδώ σωματικά, είναι μαζί μου ψυχολογικά και δεν λείπει από κοντά μου ποτέ.

Peter Latos (1965-2013)

 Η πρώτη εκδήλωση του "Peter Latos Foundation" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο Terrace on the Park.  Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα www.plpcf.org/

Δείτε το βίντεο - Ποιος ήταν ο Παναγιώτης (Πήτερ) Λάτος