Log in
A+ A A-

Σουλτς: No drama - No drachma

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς στο διαδικτυακό άρθρο του. Δηλώνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντι-ευρωπαϊκό κόμμα και καλεί τον Αλέξη Τσιπρα να υιοθετήσει μια «θετική ατζέντα»

Οι εκπλήξεις της κάλπης

Οι εκλογές στην Ελλάδα ήταν μια έκπληξη για τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος σε άρθρο του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Linkedin αναφέρεται στην ηχηρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μάρτιν Σουλτς σχολιάζει ωστόσο ότι εκπληξη του προκάλεσαν και οι θετικές αντιδράσεις των ακροδεξιών και αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων της Μαρίν Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ, που έκαναν λόγο για «αναπόδραστο τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Τώρα που έχουν περάσει μερικές μέρες από τις εκλογές και μια κυβέρνηση σχηματίστηκε γρήγορα, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί δίνουν τη θέση τους στη νηφαλιότητα και τον ρεαλισμό. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν: Η διακυβέρνηση της χώρας και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει επαφή με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας» σχολιάζει ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Οι μικρομεσαίοι σηκώνουν τα βάρη

Ο Μάριτν Σουλτς τονίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία ενώ τα κατώτερα και τα μεσαία εισοδήματα έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος, «ενώ οι πάμπλουτοι μπορούν να περιφρονούν τους κανόνες μέσω της φορολογικής απάτης, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σχολιάζει ότι ένα μέρος της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ «οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αλώβητο από την εξουσία και τις ευθύνες, γεγονός που κατέστησε αξιόπιστη και αποτελεσματική την απλουστευτική, ρητορική κατά της λιτότητας, του κατεστημένου και της τρόικας.»

Ο Τσίπρας είναι ντόμπρος και χαρισματικός

«Πάντως παρά τα 'αντί' του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα κατά την γνώμη μου. Γνωρίζω καλά των πρωθυπουργό Τσίπρα. Είναι ντόμπρος και χαρισματικός κι επίσης πιστεύω ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός» δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς στο άρθρο του και υπενθυμίζει ότι είχε αντιπαρατεθεί μαζί του όταν και οι δύο διεκδικούσαν την προεδρία της κομισιόν.

«Την Κυριακή δεν υπήρξε κανένα ευρωπαϊκό δράμα στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και η ευρωζώνη δεν θα πετάξει έξω την Ελλάδα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Επίσης ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι για να πετύχει, θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας» αναφέρει ο Σουλτς και καλεί τον πρωθυπουργό να επιταχύνει την δυναμική της ανάπτυξης που υπολογίζεται στο 2,9% το 2015.

Οχι σε μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα»

«Αν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει μια κυβέρνηση του 'όχι σε όλα', τότε η δυναμική του Τσίπρα ίσως να μην μακροημερεύσει. Αν πάλι παρουσιάσει μια θετική ατζεντα για να κάνει την χώρα ακόμη πιο αξιόπιστη, αν προβεί σε αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να κάνει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρότερη, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα σταθεί στο πλευρό του» καταλήγει ο Μάρτιν Σουλτς.