Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Nίκος Αναστασιάδης: Απαιτείται η συμβολή και συνεργασία όλων για την οικονομία!

  • Written by 

Για την οικονομία μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο τόπος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, η οποία θέτει σε δοκιμασία την ευημερία των πολιτών, τις κατακτήσεις δεκαετιών, και κατ' επέκταση

, το μέλλον των επόμενων γενεών. «Η κρίση αναπόφευκτα έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρότατα διαρθρωτικά προβλήματα του Κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας ευρύτερα...Δίχως άλλο, η ανάγκη προσαρμογής είναι άμεση και επιβεβλημένη και οι προκλήσεις για τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολλές και μεγάλες. Είμαι όμως πεπεισμένος πως με σκληρή και συλλογική δουλειά, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, τολμώντας σήμερα όσα στο παρελθόν δεν τολμήσαμε να πράξουμε», υπογράμμισε ο Κύπριος ηγέτης. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ανέφερε ο Πρόεδρος, αλλά αντιμετωπίζουμε, είπε, την κατάσταση με πίστη στις δυνάμεις μας, με αισιοδοξία, με προγραμματισμό, τόλμη και αποφασιστικότητα. «Αυτές είναι άλλωστε οι αρετές που χαρακτηρίζουν το λαό μας που και στο παρελθόν, όταν είχαμε να διαχειριστούμε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες και οδυνηρές, μας οδήγησαν στον πρόοδο και την προκοπή».
Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε επίσης για την καταγραφή των πρώτων θετικών αποτελέσματων στην Κυπριακή Οικονομία: «Έχουμε καταγράψει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μόλις οκτώ μήνες από τις σκληρές αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου και μετά από τρία χρόνια διαδοχικών υποβαθμίσεων, είχαμε τον Νοέμβριο την πρώτη αναβάθμιση της οικονομίας μας από Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης. Παράλληλα, όπως και κατά τις δύο πρώτες αξιολογήσεις από τους διεθνείς δανειστές μας, και η πρόσφατη τρίτη στη σειρά αξιολόγηση είναι ιδιαιτέρως θετική και ενθαρρυντική...Μετά την τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για φέτος προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο και θα περιοριστεί στα 277 εκ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, από 483 εκ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη».
Στην συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε για τα Γερμανικά ΜΜΕ ότι «Αναφέρουν ότι η Κύπρος έχει πλέον πετύχει πλήρως τους στόχους της απ' την αρχή του προγράμματος. Φαινόμενο, όπως προσθέτουν, ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα των τελευταίων ετών, ακόμα και για περιπτώσεις χωρών, που έπαιρναν καλές αξιολογήσεις, όπως η Ιρλανδία, η οποία προσφάτως βγήκε από το μνημόνιο. Κάνοντας λόγο για μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε τροχιά πρωτοφανούς επιτυχημένης και εξ' αρχής συντονισμένης προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζουν ότι ενώ αρχικά η ύφεση είχε προβλεφθεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 8,7%, τελικά χάρη στις διορθωτικές και έγκαιρες κινήσεις μας περιορίστηκε στο 5,3%...Επανέλαβε το εγκώμιο των Γερμανών δημοσιογράφων, γιατί αποδίδει πλήρως και τις δικές του όπως είπε, προσωπικές πεποιθήσεις. «Υπήρξε σημαντική σε κάθε περίπτωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο, απέδωσε άμεσα, σε σχέση με άλλα που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».
Για τα κίνητρα που δίνει η Κυπρος είπε: «Παραχωρούμε κίνητρα ανάπτυξης. Όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας όμως για ευνόητους λόγους ότι δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Μέσα από προσεκτική μελέτη για τις ανάγκες της οικονομίας, προχωρήσαμε στην εξαγγελία των μέτρων αυτών, έτσι ώστε να παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας πρώτα να επιβιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες".
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι «Για να πετύχουμε την έξοδό μας από την κρίση, αλλά και για να χαράξουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων. Πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι και επιχειρηματικός κόσμος, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και με σταθερή προσήλωση στους στόχους μας, να συμπορευθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας".