Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Νταιλσελμπλουμ: Σε τρια κομματια η τελευταία δόση της Ελλάδας

  • Written by 

Έφτασε η ώρα του τελευταίου πακέτου. Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και η όποια κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους μεταφέρεται για το Φθινόπωρο.


Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, τον Μάιο, αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας.
«Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα ότι η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικά καλό κλίμα».
Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα βοήθεια
Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν στο φθινόπωρο για τις σχετικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι, βάσει της πληροφόρησης που έχει η Ε.Ε. από την τρόικα, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα ενδεχόμενης έξτρα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας.