Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Λονδίνο: Ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός

  • Written by 

Όλες οι μεγαλουπόλεις αγαπάνε το φθινόπωρο διότι αποπνέει κύρος και prestige. Σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα, στην εργατικότητα και στην εκ νέου αφύπνιση της φιλοδοξίας που αφάνισε η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά. Το Λονδίνο όμως έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την εν λόγω εποχή.

Της Εμμανουέλας Κομπα

Το φθινόπωρο εδώ δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό, λες και η πόλη του ανήκει δικαιωματικά. Μια βόλτα στο Hyde Park μέχρι το Royal Albert Hall είναι αρκετή για να πείσει πως βρίσκεστε στην γενέτειρα της εποχής. Πάρκα, αγάλματα, ξερόκλαδα και γέφυρες σε ένα μουντό, πλην ρομαντικό φόντο.

 

Όμορφα "θλιμμένο", αποπνέει έναν σοφιστικέ αέρα ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και ο ήλιος λάμπει ευγενικά. Η ξαφνική νεροποντή είναι πάντοτε εντός προγράμματος και θα έρθει απροειδοποίητα και αστραπιαία για να φύγει το ίδιο ξαφνικά. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία του Λονδίνου.

Oxford Street.

 

Η υπερπληθώρα ανθρώπων και τα κόκκινα Λονδρέζικα λεωφορεία οριοθετούν αναμφίβολα τον εμπορικότερο δρόμο της Μητρόπολης των τάσεων. Λίγο πιο πέρα η εξίσου εμπορική αλλά πιο φιλύσηχη Regent Street, στην οποία μάλιστα διοργανωνεται και το ομόνυμο φεστιβάλ κάθε χρόνο, στην καρδιά του φθινοπώρου.

Μια φωτογραφία κάτω από το Big Ben κρίνεται απαραίτητη ενώ μετά ο δρόμος καταλήγει εύκολα στο Westminster Abbey, την πιο διάσημη γοτθική εκκλησία της χώρας, η επίσκεψη στην οποία προκαλεί τουλάχιστον δέος. Βασιλικοί τάφοι, προτομές ποιητών, στρατιωτών, πολιτικών και ηρώων μαρτυρούν πως εδω βρίσκεται η πεμπτουσία της Βρετανικής ιστορίας.

Τα Σαββατοκύριακο είναι πάντοτε ιδανικό για μια βόλτα στην γειτονιά της Amy Winehouse και το Camden Market, όπου εύκολα κανείς βρίσκει μικρούς υλικούς ή γευστικούς "θησαυρούς",σε μια ατελείωτη ποικιλια αντικειμένων και φαγητών, με θέα τον Τάμεση.

Το Portobello Market στο Notting Hill αξίζει απλά και μόνο για την ψευδαίσθηση ότι κάπου εκεί τριγύρω μπορεί να τριγυρνάει η Julia Roberts ή ο Hugh Grant.Γοητευτικό και αγαπημένο, το Covent Garden, γέματο πλανώδιους καλλιτέχνες, μικρές μπουτίκ και χαριτωμένα καφέ, ενώ κανένας επισκέπτης δεν θα πρέπει να φύγει από εκεί χωρίς ένα κουτάκι από τα φημισμένα Ben's Cookies, που αποτελούν trademark για τους Λονδέζους γευσιγνώστες. Από εκεί επιτυγχάνεται εύκολα και ένα Λονδρέζικο square-hoping, ξεκινώντας από το κοντινό Leicester Squareκαι συνεχίζοντας στο Trafalgar καταλήγωντας στο Picadilly Circus, την πιο δημοφιλή πλατεία ακριβώς στην καρδια του Λονδίνου.

Εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια αποφυγής εισόδου στο αποπλάνητικό Harrod's, το οποίο κλείνει το μάτι πονηρά στους περαστικούς λίγο πριν εκείνοι εισέλθουν οικειοθελώς, σχεδόν υπνωτισμένοι ,σε αυτόν τον ναό της κατανάλωσης για ανεπανόρθωτες ζημιές στο πορτοφόλι τους.Το London Eye προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης ενω πολυ κοντά το θεαματικό London Tower και το London Aquarium, το οποίο χαρίζει μοναδικές εμπειρίες στο βασίλειο του υποθαλάσσειου κόσμου.

Βεβαίως, κανένα ταξίδι στο Λονδίνο δεν θεωρείται πλήρες δίχως μια επίσκεψη στο κέντρο της Βρετανικής μοναρχίας ,τα Ανάκτορα του Buckingham.

 

Βαρύγδουπη κατασκευή, χρυσαφί χρώματα, φρουροί, και μεγαλοπρεπεστατη αισθητική. Μια ξενάγηση στα "ενδότερα" της Βασίλισσας Ελισαβετ είναι αρκετή για να αισθανθεί κανείς για δέκα λεπτά γαλαζοαίματος. Τους τοίχους των ανακτόρων κοσμούν μερικά απο τα πολυτιμότερα έργα τέχνης του κόσμου. Τα ανάκτορα είναι η Λονδρέζικη ενέργεια στο ζενίθ της. Ή ίσως το ίδιο το Λονδίνο εκπέμπει κάτι από "Ανάκτορο". Μεγαλειώδες, και βασιλικό, επιφανειακά ψυχρό και απρόσιτο, προστάζει προσοχή και σεβασμό πριν αφήσει τον οποιονδήποτε να εισέλθει στο ποιοτίκό και exclusive βάθος του.

Το τεστ δεν έιναι για τους λιγόψυχους, αξίζει όμως ο καθένας να προσπαθήσει να το περάσει, με έπαθλο την απόλυτη Λονδρέζικη εμπειρία.