Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

"Επανάσταση της Ομπρέλας" στο Χονγκ Κονγκ

  • Written by 

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ζητώντας από το Πεκίνο να δώσει στο Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα ελεύθερης ψήφου για τον επόμενο κυβερνήτη του αλλά και την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ.

Το κίνημα που έχει δημιουργηθεί ονομάστηκε «Επανάσταση της Ομπρέλας» και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. «Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», δήλωσε ο Λεούνγκ. Στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια.

Τον περασμένο μήνα το Πεκίνο αποφάσισε ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ μπορούν να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη του το 2017 σε αντίθεση με το 2012, όταν επελέγη από επιτροπή. Οι υποψήφιοι θα περιοριστούν σε δύο ή τρεις και θα εγκριθούν από την πλειοψηφία μίας φιλοκινεζικής επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι το Πεκίνο θα μπορεί να ελέγχει τους υποψήφιους. Η οργάνωση υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central έμοιαζε να έχει παραιτηθεί της προσπάθειας μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, εκτιμώντας πως δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση να υποχωρήσει. Όμως επανήλθε καλώντας τους οπαδούς της σε κατάληψη της οικονομικής συνοικίας της πόλης νωρίτερα από την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου όπου είχαν προγραμματιστεί αρχικά οι διαδηλώσεις.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε παράνομες πράξεις τις διαδηλώσεις «οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια». Ανησυχία και προβληματισμός εκφράστηκε από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την «Επανάσταση της Ομπρέλας». Οι ΗΠΑ ζητούν αυτοσυγκράτηση από τους διαδηλωτές ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ανήσυχος για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.