Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Συμφωνία εν μέσω διαφωνιών για το γάλα...

  • Written by 

Τελικά η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος έως 11 μέρες, δηλαδή του γάλακτος που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο με διάρκεια ζωής έως 5 μέρες, θα γίνει κανονικά, όπως προέβλεπε η ρύθμιση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος: Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας".

Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής". Π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών", "γάλα 11 ημερών". Δηλαδή όλα τα γάλατα που σήμερα ονομάζουμε "φρέσκα" με διάρκεια ζωής που θα την καθορίζει με ευθύνη της η γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης.

Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το "γάλα ημέρας" με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών, και διάρκεια ζωής στο ράφι δύο ημέρες.

Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας", το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης.

Τι αναφέρεται στο νομοσχέδιο

α) Ως "παστεριωμένο γάλα" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.

Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "παστεριωμένο" και "γάλα", η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.

Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη "γάλα ημέρας".

β) Ως "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.

Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "γάλα" και "υψηλής θερμικής επεξεργασίας", η ημερομηνία επεξεργασίας, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.