Log in
A+ A A-

Φόβοι για το ηλεκτρονικό σύστημα του Obamacare

Νέες επιφυλάξεις για την ιστοσελίδα κοινωνικής ασφάλισης του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (healthcare.gov) εκφράζει σε ρεπορτάζ το CNN, προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν καταχωρήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για την ένταξη σε κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα.

Όπως τονίζεται από το CNN, η σελίδα του περίφημου Obamacare, μετά από έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη από αρμόδια κρατικά όργανα, έχει εμφανίσει σημαντικές αδυναμίες, όπως είναι οι ακόλουθες:

1) Δεν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα τεστ ασφάλειας

2) Δεν απαιτούνται δύσκολοι και πολύπλοκοι κωδικοί χρηστών

3) Δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενημερώσεις ασφαλείας

4) Δεν αποκλείστηκαν οι δοκιμαστικοί σέρβερς από την σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία παράλειψη, η οποία φαίνεται σαν η τεχνικά πιο ασήμαντη, θα πρέπει να τονιστεί ότι ήταν αυτή που προκάλεσε την πρόσφατη παραβίαση του συστήματος από χάκερς, οι οποίοι εγκατέστησαν ένα κακόβουλο λογισμικό, χωρίς όμως να το χρησιμοποιήσουν.

Όπως ξεκαθαρίστηκε αρμοδίως από τους τεχνικούς, οι δράστες της ηλεκτρονικής επίθεσης ούτε προκάλεσαν ζημιά στο σύστημα, ούτε έκλεψαν αποθηκευμένα στοιχεία.  Όμως, το "κενό" στην ασφάλεια και η σχετικά αργοπορημένη ανακάλυψη της παραβίασης έχουν προκαλέσει ανησυχία.