Log in
A+ A A-

Τρόμος στις Βρυξέλλες από διπλό τρομοκρατικό χτύπημα

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης με τουλάχιστον 21 νεκρούς. Μία ώρα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στόχος των τρομοκρατών έγινε και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, καθώς σημειώθηκε έκρηξη στην περιοχή Μαελμπέκ, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν.

Σε τουλάχιστον 21 ανέρχεται ο αριθμός των καταμετρημένων νεκρών από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό προκάλεσαν, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη βελγική πρωτεύουσα προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπάρχουν «11 θάνατοι» στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης «περίπου δέκα» στον σταθμό Μάαλμπεκ στη ευρωπαϊκή συνοικία «όπου σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μετρό», δήλωσε ο Μέις. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί, η κατάσταση είναι αρκετά χαοτική».

«Εγκαταλείψαμε τον σταθμό γύρω στις 09.07, 09.10, όταν αισθανθήκαμε μια έκρηξη που φάνηκε ότι, ερχόταν από το μπροστινό τμήμα της αμαξοστοιχίας. Τα φώτα έσβησαν, κυριάρχησε ο πανικός, μετά από όσα είχαν συμβεί νωρίτερα στο αεροδρόμιο. Ανοίξαμε τις πόρτες του βαγονιού και βγήκαμε στις γραμμές. Υπήρχε καπνός παντού. Τα τζάμια από τις πόρτες έσπασαν. Η έκρηξη ήταν ισχυρή» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, επιβάτης του μετρό στο Μαελμπέκ.

Κλειστό αυτή την ώρα όλο το δίκτυο του Μετρό και οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα μέσο μεταφοράς.»Μείνετε εκεί που είστε», συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

Τουλάχιστον 1.600 αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας. Πριν από λίγο η αστυνομία του Βελγίου προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη μηχανισμού στην οδό Λουά.

Συγκαλείται εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό το κυβερνητικό συμβούλιο της χώρας.Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα. 

 

Εν τω μεταξύ, βομβαρδισμένο τοπίο είναι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετά τις εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων, κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων της American Airlines . Όπως επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Ρουά επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί» ανεβαίνει το επίπεδο απειλής στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου. Η Επιτροπή συστήνει στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι ή μέσα σε κτίρια. Να μείνουν στα σπίτια τους ζητούν από τους κατοίκους των Βρυξελλών και οι βελγικές αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από τις βελγικές αρχές ότι όσοι ανησυχούν για μέλη της οικογένειας τους μπορούν να απευθύνονται στον αριθμό 1771. Εξάλλου στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες λειτουργεί η γραμμή 0032 254 55570 για όσους θέλουν πληροφορίες για συγγενείς τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Charleroi , όπου κατευθύνονται πλέον όλες οι πτώσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης , στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού και στο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Η επίθεση σημειώνεται 4 μέρες μετά τη σύλληψη στις Βρυξέλλες του συμμετέχοντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Σαλέχ Αμπντεσλάμ, κι ενώ συνεχίζονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των Αρχών σε προάστια των Βρυξελλών.

«Εκκένωση του αεροδρομίου Βρυξελλών, διακοπή των πτήσεων κ της σιδηροδρομικής σύνδεσης.Το χτύπημα είναι αντίδραση στην σύλληψη του Αμπντεσλάμ;» γράφει στο Twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.