Ιnterpol: Πιθανό νέο κύμα επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους
- Written by E.Tsiliopoulos
Για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί νέο επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol.
Ο Γιούργκεν Στοκ τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποφυλακιστούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα ήσσονος σημασίας, που συνδέονται με την τρομοκρατία. Σε πολλούς από αυτούς επιβλήθηκαν μικρές ποινές φυλάκισης, 2-5 ετών, ελλείψει απτών στοιχείων για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σημείωσε ο Στοκ.
«Σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτές οι γενιές πρώιμων υποστηρικτών, πρώιμων τρομοκρατών θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Οι αποφυλακίσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν μια δεύτερη εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους», προειδοποίησε.
«Με τον ISIS ηττημένο γεωγραφικά, αυτά τα άτομα είτε θα αποπειραθούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές στην νοτιοανατολική Ασία ή Αφρική, ή να περιμένουν στην Ευρώπη για να εξαπολύσουν επιθέσεις», εκτίμησε ο Στοκ.
Για την πρόληψη μελλοντικών κινήσεων των επίδοξων τρομοκρατών, που συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες, είναι η βάση δεδομένων της Interpol, με ψεύτικα και κλεμμένα έγγραφα, τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει βάση δεδομένων με 44.000 προφίλ ξένων μαχητών που εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Ιράκ.
Latest from E.Tsiliopoulos
- Greece moves to become Southeast Europe’s first carbon storage hub
- Giannis Antetokounmpo says Heat provide best route to another NBA title
- Mitsotakis says under-15s should be banned from major social media platforms, warns of AI's "extreme" risks
- Marco Rubio made a reference to the murder of Vagia Nestora - "She was executed because her daughter dared to run for public office"
- Greek banks have liquidity ready to fuel economic growth