Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

"Βήμα προς τα εμπρός" στην Γενεύη για την Συρία

  • Written by 

Aνατροπή στα δεδομένα των συνομιλιών για το Συριακό, στην Γενεύη, καθώς αναλυτές επισημαίνουν ότι έγινε "Ένα βήμα προς τα εμπρός" όπου για πρώτη φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαπραγματεύονται σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς

μεσολαβητές. Παρά την απαισιοδοξία που είχε αρχίσει να καλύπτει το κλιμα των συνομιλιών, εντούτοις η κατασταση άλλαξε, στην κλίμακα του ότι σήμερα, οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τη Γενεύη 1 ως βάση για τις διαπραγματεύσεις τους, συζητώντας το κρίσιμο ζήτημα της μεταβατικής κυβέρνησης για πρώτη φορά.

"Σήμερα κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός, γιατί για πρώτη φορά μιλάμε για την μεταβατική κυβερνητική αρχή", δήλωσε στον Τύπο ο Λουάι Σάφι, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών με τον διεθνή μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι.Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν "την ανακοίνωση της Γενεύης 1», του κειμένου που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, ως βάση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, πρόσθεσε ο Σάφι."Το καθεστώς δέχθηκε, όμως θέλει να συζητήσουμε στο τέλος για το όργανο μεταβατικής διακυβέρνησης. Εμείς θέλουμε να συζητηθεί στην αρχή,θέλουμε να συζητήσουμε το μέγεθός του, τις ευθύνες του και τη διάρκεια της θητείας του", πρόσθεσε ο Σάφι.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Αραβικού Συνδέσμου Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι  υπάρχει θέληση για τη συνέχιση των συνομιλιών, όμως δεν παρέλειψε να κατευνάσει το οποιο κλίμα ενθουσιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά 'οτι δεν περιμένει να γίνουν θαύματα.