Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Όλα έτοιμα για την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου/Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία για λύση

  • Written by 

Στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού Ζητήματος μπαίνουν οι δύο κοινότητες καθώς αύριο το πρωί στις 1130 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου, στην υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Η διάρκεια της συνάντηση θα είναι σύμφωνα με τις πηγές, μίας ώρας και χαρακτηρίζεται περισσότερο τυπικού χαρακτήρα καθώς με αυτήν θα ανοίξει ο γύρος των συνομιλιών. Τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και πρόσωπα, που υπηρετούν στο γραφείο του κ. Μαυρογιάννη, καθώς και πρόσωπα από το Διπλωματικό Γραφείο. Τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών θα εκπροσωπήσει η κα Λίζα Μπάτενχαιμ, Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τον Ντερβίς Έρογλου θα συνοδεύει εξαμελής ομάδα συνεργατών επίσης. Σύμφωνα με το διαδικαστικό, με το πέρας της αυριανής πρώτης συζήτησης, η κα Μπάτενχαιμ θα αναγνώσει την κοινή διακύρηξη. Πιθανότατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί σε σύντομη δήλωση αύριο το βράδυ.
Την ίδια στιγμή πάντως που όλα είναι έτοιμα για την αυριανή έναρξη των συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη του σε Τουρκικό Τηλεοπτικό Σταθμό, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης, παρότι όπως επεσήμανε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση» καθώς σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, τότε η μόνη λύση θα είναι η δημιουργία δύο κρατών.