Log in
A+ A A-

Ευρωζώνη: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός λόγω ενεργειακής έκρηξης

Featured Ευρωζώνη: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός λόγω ενεργειακής έκρηξης

Η άνοδος-ρεκόρ στο κόστος της ενέργειας αύξησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την προοπτική για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει υψηλή.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, να θυμίσουμε ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευσή της να ακολουθήσει μια σταδιακή και ευέλικτη προσέγγιση για τον τερματισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και την αύξηση των επιτοκίων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί παρά τον πόλεμο, στηρίζοντας μια αγορά εργασίας που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τη δεκαετία του 1970.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στη ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,8% το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά την διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία των εταιρειών να προσλάβουν το προσωπικό που αναζητούν.