Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

6 ώρες αδιεξόδου για Λαβρόφ - Κέρι

  • Written by 

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η σημερινή κρίσιμη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο δεν θα έβγαζε απολύτως πουθενά, δύο μόλις ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κριμαίας. Παρόλο που η συνάντηση κράτησε έξι ώρες, εντούτοις δεν υπήρξε κοινό σημείο επαφής.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα. Οι διαφωνίες παραμένουν»» για την Ουκρανία δήλωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» την Κυριακή ενώ σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον είναι ότι οι δύο υπουργοί δεν έκαναν μαζί δηλώσεις αλλά προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία», όμως υπερθεμάτισε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία». Τέλος ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι παρότι χαρακτήρισε τις εξάωρες συνομιλίες με τον Λαβρόφ ως «ευθείες και ειλικρινείς», δεν έκρυψε την απογοήτευση του.  Δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία. Ο Κέρι προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία και εάν απειληθούν οι πολίτες της Ουκρανίας, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και θα υπάρξει «ακόμα μεγαλύτερο κόστος».Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή και τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.«Αυτή τη στιγμή, δεδομένου του κλίματος που επκρατεί, πρέπει πραγματικά να ακούσουμε μια πιο ξεκάθαρη πολιτική, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε εάν η Ρωσία προχωρά με σεβασμό όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτές τις ασκήσεις» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.