Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου. Νέα συνάντηση σε ένα μήνα

  • Written by 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην οικία της Αναπληρώτριας Ειδικής Εκπροσώπου του ΓΓ για το κυπριακό, Λίζας Μπάτενχαϊμ. Διαβάζοντας κοινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στην παρουσία τους, η η Αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν σε ένα μήνα ή νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Μπατενχάιμ δήλωσε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ενώ στο επίκεντρο ήταν η πρόοδος στις συνομιλίες των δύο διαπραγματευτών, του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κουντρέτ Οζερσάι. Η Ειδική Σύμβουλος επεσήμανε ότι «συμφώνησαν να συνεχιστεί η διερευνητική διαδικασία και να ολοκληρωθεί αυτή η φάση το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των δομημένων διαπραγματεύσεων».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προέβησαν σε ανασκόπηση της προόδου ή μη προόδου και διαφαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω διάλογο επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι «διεπιστώθησαν ή έχει επισημανθεί, η ανακολουθία προτάσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν» .Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εξεφράσθησαν από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις ή απόψεις για τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων». Τέλος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «το συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, όσον αφορά τουλάχιστον τις αρχικές θέσεις των πλευρών και στη συνέχεια, βεβαίως, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, όπου θα αρχίσει να γίνεται μια πιο λεπτομερής συζήτηση των όσων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα».