Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Mεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζει η Τουρκική Προπαγάνδα για μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί

  • Written by 

Η τουρκική προπαγάνδα δουλεύει άριστα, καθώς περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν τα ξημερώματα αύριο στον χώρο μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρωινή προσευχή. Η κίνηση εντυπωσιασμού, γίνεται στο πλαίσιο την προσπάθειας της οργάνωσης "Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής" για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σαλίχ Τουράν, κορυφώνοντας την σχετική εκστρατεία, σε συνεντεύξεις που παραχωρεί αφειδώς, υποστηρίζει ότι "η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση". Η κίνηση αυτή ουσιαστικά φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα για μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί, τονίζοντας ότι η μετατροπή της, από τζαμί σε μουσείο το 1934, "ήταν παράνομη". Μάλιστα σύμφωνα με τις σχετικές τοποθετήσεις των φανατικών ισλαμιστών, είχε ξεκινήσει προ ενός έτους μία προσπάθεια συλλογής 10 εκατομμυρίων υπογραφών, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σήμερα οι υποκινητές αυτής της προσπάθειας τονίζουν ότι τελικά κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 15 εκατομμύρια υπογραφές. Δεν είναι μόνο αυτή η προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατέυθυνση, καθώς πριν λίγες μέρες ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατέθεσε πρόταση νόμου στην τουρκική βουλή για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Ο Γιλντιρίμ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εισχωρήσει στο τάγμα του Χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν που, μαζί με τον Σύνδεσμο, κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ατολμία στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο ζήτημα αυτό, όμως υπάρχουν μεμονωμένες δηλώσεις όπως στις 15 Νοεμβρίου 2013, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "βλέπουμε τη λυπημένη Αγία Σοφία και ευχόμαστε σύντομα να έλθουν οι μέρες που θα χαμογελάσει".