Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Κύπρος: Σοβαρές καταγγελίες για την Τράπεζα FBME

  • Written by 

Βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος της Λιβανέζικης τράπεζας FBME στην Κύπρο κάνει έκθεση της Financial Crimes Enforcement Network, καθώς υπάρχουν αναφορές για δεσμούς με τη διεθνή τρομοκρατία, με συριακά ινστιτούτα που αποτελούν βιτρίνα για χρηματοδότηση οπλισμού, σύνδεση σε διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και ξέπλυμα πόρων εθνικής διαφθοράς, όπως στην περίπτωση της Ισημερινής Γουινέας.

Οι Αμερικανικές Αρχές κάνουν σαφή αναφορά στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και την Τράπεζα FBME την διαχείρηση της οποίας έχει αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Η FBME ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1982 ως θυγατρική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου. Το υποκατάστημα της FMBE στην Κύπρο εκτελεί το 80% των τραπεζικών εργασιών, ενώ η έδρα της τράπεζας FMBE βρίσκεται στην Τανζανία. Η FBME Bank, διαψεύδει την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

O υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Τουρκίας İbrahim Çanakçı,μία από τις εμβληματικές μορφές της χώρας στην προσπάθεια να μειωθεί το χρέος τα προηγούμενα χρόνια, θα αποχωρήσει από την θέση του για να αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Νοέμβριο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ζαμάν. Ο Çanakçı είναι χαμηλών τόνων ενώ στον ίδιο χρεώνεται η επιτυχία της μείωσης του χρέους. Τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης πάντως θριαμβολογούν καθώς τονίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση που προσδίδει κύρος στην τουρκική οικονομία αλλά και την ίδια την Τουρκία. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, ο κ. Çanakçı θα συμμετέχει στις διεργασίες για την δανειοδότηση χωρών, μεταξυ των οποίων και η Ελλάδα.