Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 97
Log in
A+ A A-

Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

  • Written by 

Η αύξηση των παραιτήσεων στις ΗΠΑ πιστοποιεί την οικονομική ανάκαμψη.
Έφτασαν τα 2 εκατ. οι παραιτήσεις τον περασμένο Αύγουστο. Αιτία οι όλο και περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερη εργασία.

Την ώρα που στην Ευρώπη τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ συναντάται το εξής παράδοξο: πάνω από 2 εκατ. Αμερικανών παραιτήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal το φαινόμενο των παραιτήσεων υποδηλώνει ότι η κρίση φτάνει στο τέλος της και ότι οι αγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν, αν και σταδιακά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα όταν οι εργαζόμενοι δεν μετακινούνται σε νέες θέσεις εργασίας, αφήνουν λίγες πιθανότητες σε άλλους να αναλάβουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα να σημειώνεται χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης, χαμηλότεροι μισθοί και ανεργία.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το ποσοστό παραιτήσεων έπεσε κατακόρυφα, καθώς οι εργαζόμενοι αγωνιώντας για το μέλλον τους παρέμειναν προσκολλημένοι στη θέση τους.

Οικονομολόγοι και νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Τζάνετ Γέλεν, της πρώτης γυναίκας επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ανησυχούσαν έντονα για τη στασιμότητα στις οικιοθελείς παραιτήσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal παρότι δεν σημειώνεται εξαιρετική αύξηση σε αυτές, τον περασμένο Αύγουστο περίπου 2,4 εκατ. Αμερικανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10,5% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Βέβαια, τα στοιχεία έχουν καταγραφεί πριν το «λουκέτο» της αμερικανικής κυβέρνησης που κλόνισε τους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις αγορές τους και να ανησυχούν για την εργασία τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα η κατανάλωση και η εμπιστοσύνη στις αγορές σημείωσε πτώση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γεγονός που μαρτυρά ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να παραιτηθούν, όπως λιγότερο πιθανό είναι να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, όμως, το γεγονός ότι αυξάνεται το ποσοστό παραιτήσεων αφορά και στη μείωση του αριθμού των ανέργων, που οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, αλλά και στο γεγονός ότι αυξάνονται οι νέες θέσεις εργασίας, ακόμα και σε εταιρίες που υπόσχονται υψηλότερες απολαβές.