Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Ἐντονες διαβουλεύσεις Ομπάμα στο Κογκρέσο για την Συρία

  • Written by 

Προετοιμασμένος να επεξεργαστεί εκ νέου τη φρασεολογία η οποία χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κογκρέσο για την έγκριση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος, ώστε να αρθούν οι ανησυχίες από μέρους πολλών κοινοβουλευτικών, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.Ο αξιωματούχος αυτός εξήγησε πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει αλλαγές “εντός των παραμέτρων που ο πρόεδρος είχε ορίσει προηγουμένως”.Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα βρήκε έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του αντιπάλου του στις εκλογές του 2008, Τζον Μακ Κέιν. Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ΧΘΕς πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην πρόταση του Ομπάμα για χρήση βίας κατά της Συρίας κατά τη σχετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο θα ήταν καταστροφικό.
“Εάν το Κογκρέσο απέρριπτε μία τέτοια πρόταση, ύστερα μάλιστα από τη δέσμευση που ήδη έχει αναλάβει ο πρόεδρος για δράση, οι συνέπειες αυτού του πράγματος θα ήσαν καταστροφικές”, δήλωσε ο Μακ Κέιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η Ψηφοφορία στο κογκρέσσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι θα λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου῎
"Θα ζητήσουμε ακροαματικές διαδικασίες και μια άμεση ψηφοφορία", κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα, σημειώνοντας: "Εκτιμώ ιδιαιτέρως ότι όλοι εδώ έχουν ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζουν ακροαματικές διαδικασίες και σκοπεύουν να ψηφίσουν μόλις επιστρέψει όλο το Κογκρέσο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας".

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.

"Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης", δήλωσε ο Μπένερ μετά τη συνάντηση. "Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ως χώρα. Οι εχθροί μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχουμε επίσης συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή, που χρειάζεται να ξέρουν ότι η Αμερική θα βρίσκεται στο πλάι τους όποτε παρίσταται ανάγκη", τόνισε.

Η στήριξη του Μπένερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας ώστε τα δύο σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στη Γερουσία διατηρούν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί.

Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, Έρικ Κάντορ, με γραπτή ανακοίνωσή του βεβαίωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του Ομπάμα ώστε "να παράσχει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στη Συρία".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει "να αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων" στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν είπε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, αισιοδοξεί ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση. "Αισιοδοξώ ότι, αφού συζήτησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλους, θα εντείνουμε τη στήριξή μας σε ελεγμένα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης", είπε στους δημοσιογράφους. Σημείωσε επίσης ότι στη συνάντηση αυτή ο ίδιος αντιπρότεινε να εφοδιάσουν οι ΗΠΑ τους αντάρτες με όπλα όπως αντιαρματικά, τα οποία "δεν μπορούν να στραφούν εναντίον μας", όπως είπε χαρακτηριστικά.