Log in
A+ A A-

Πύρινη κόλαση στο Μαλιμπού με νεκρούς και αγνοούμενους

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το Μαλιμπού, όπου ζουν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, με κτίρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και έντρομους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον -άρον το φημισμένο παραθαλάσσιο θέρετρο.

Βορειότερα μια άλλη φονική πυρκαγιά κατέστρεψε την πόλη Παραντάις, αφήνοντας πίσω της εννέα νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις εκ των οποίων βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα αυτοκίνητά τους καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη.1

Άλλοι 35 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις πυροσβέστες. Οι Αρχές διέταξαν και τους 26.000 κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν. «Σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα του Παραντάϊς έχει καταστραφεί», δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της Καλιφόρνια, Σκοτ Μακ Λην προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά μαίνεται τώρα σε μια έκταση 285 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συνολικά τρεις μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην Καλιφόρνια με πάνω από 250.000 κατοίκους να απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους.2

Μεταξύ των πόλεων που εκκενώνονται είναι και το Θάουζαντ Όουκς, όπου ένας πρώην πεζοναύτης σκότωσε 12 ανθρώπους σε μπαρ ρεστοράν την περασμένη Τετάρτη. Όσοι ζουν εκεί ειδοποιήθηκαν ότι αντιμετωπίζουν μια «άμεση απειλή» και ότι πρέπει να φύγουν με όποιον τρόπο μπορούν. «Είναι σημαντικό οι κάτοικοι να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές εκκένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμός με την ξηρασία δίνουν ώθηση στις τρεις μεγάλες πυρκαγιές, την Camp Fire -όπως τη βάφτισαν οι Αρχές- στα βόρεια και τις Woolsey Fire και Hill Fire στα νότια.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι απίστευτο και αποκαρδιωτικό», είπε ο Μαρκ Γκιλαρντούτσι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ λόγω του κινδύνου της φωτιάς έκλεισαν σχολεία και απομακρύνθηκαν τα ζώα από το ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες στο Γκρίφιθ Πάρκ.

Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Μαλιμπού και το Θάουζαντ Όουκς.

Ο ράπερ Κάνιε Γουέστ και η γυναίκα του, Κιμ Καρντάσιαν είναι μεταξύ των επώνυμων κατοίκων του Μαλιμπού, που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι ασφαλείς.

«Προσπαθώ να κρατήσω τις σκέψεις μακριά από τη φωτιά και να κουρνιάσω με την ανεψιά μου. Είιμαστε όλοι ασφαλείς κι αυτό είναι που μετράει», έγραψε στο Twitter η Κιμ Καρντάσιαν.

Ο ηθοποιός Μαρκ Χάμιλ – ο γνωστός «Λιουκ Σκάιγουόκερ» του «Πολέμου των Άστρων» σε ανάρτησή του ανέφερε ότι οι φλόγες «βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο σπίτι μας», αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του είναι ασφαλείς χάρις στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Η τραγουδίστρια Σερ, που εμφανίζεται αυτό το διάστημα στο Λας Βέγκας, ανέφερε στο Twitter ότι ανησυχεί για το σπίτι της στο Μαλιμπού, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού έχουν καεί σπίτια φίλων της.

Η επίσης διάσημη τραγουδίστρια Lady Gaga είπε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της στο Μαλιμπού αναρτώντας ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει πυκνούς μαύρους καπνούς πάνω από το κεφάλι της. Ενώ μεταξύ των «επώνυμων» κατοίκων του θερέτρου των 13.000 κατοίκων, που έφυγαν άρον-άρον ήταν και ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Η πρώτη από τις πυρκαγιές ξέσπασε την Πέμπτη, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες και εξαπλώθηκε γρήγορα προς τα νότια, αναγκάζοντας τους ενοίκους 75.000 κατοικιών στις κομητείες του Λος Άντζελες και της Βεντούρα να τις εγκαταλείψουν.

Συνολικά 16 πύρινα μέτωπα μαίνονται στην Καλιφόρνια, στο βόρειο τμήμα της οποίας οι Αρχές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό. Η περιοχή έχει πληγεί από τεράστιες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης και εκείνης του Μεντοσίνο, φέτος, που είναι η χειρότερη στην ιστορία της Πολιτείας.