Log in
A+ A A-

Τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές εναντίον της ρατσιστικής ρητορικής του Τραμπ

Featured Τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές εναντίον της ρατσιστικής ρητορικής του Τραμπ

Δυναμική απάντηση στην προσωπική επίθεση που δέχτηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο – και την οποία οι επικριτές του χαρακτηρίζουν ρατσιστική - έδωσαν από κοινού χθες οι τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισαν, ακολουθεί την «ατζέντα των λευκών εθνικιστών» και προέτρεψαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην «τσιμπήσουν το δόλωμα της διχαστικής ρητορικής του».

Οι τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τραμπ εναντίον τους, με τις οποίες λίγο-πολύ τις προέτρεψε να επιστρέψουν στις πατρίδες καταγωγής τους, οι οποίες μαστίζονται από εγκληματικότητα, αντί να ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του.

Ο Τραμπ αναφερόταν προφανώς στην Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, την Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και τη Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «απόσπασμα», καθώς ασκεί δριμεία κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στην νυν ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καμία από τις τέσσερις δεν είναι λευκή. Όλες ωστόσο έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, εκτός από την Ομάρ, η οποία πήγε στις ΗΠΑ στα 12 της ως πρόσφυγας και πήρε την αμερικανική υπηκόοτητα πέντε χρόνια αργότερα.

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε», τόνισε η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Αϊάνα Πρέσλι, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι δεν έχει τη «χάρη, την ενσυναίσθηση, την συμπόνια και την ακεραιότητα που προϋποθέτει» το αξίωμα.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν εξεπλάγη από τη ρητορική του προέδρου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για ρατσισμό πολύ πριν εκλεγεί, ενώ η μουσουλμάνα Τλάιμπ απηύθυνε έκκληση να παραπεμφθεί ο Τραμπ ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόταση η οποία διχάζει το Δημοκρατικό κόμμα.

Καθώς οι τέσσερις γυναίκες μιλούσαν, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ζωντάνά μέσω Twitter τα δικά του καυστικά σχόλια. Υπονοούσε ότι η προκλητική στάση του είχε αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να συσπειρωθούν με τις τέσσερις γερουσιαστές, «επιδοκιμάζουν τον σοσιαλισμό, το μίσος για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ! Δεν είναι καλό για τους Δημοκρατικούς!».