Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 97
Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Η εκδήλωση των Αρχόντων του Πατριαρχείου

  • Written by 

Του Χρήστου Γεωργαλά

Ήταν μια βραδυά που τα είχε όλα. Σημαντικούς παράγοντες της ΕλληνοΑμερικάνικης κοινότητας, πολυβραβευμένους δημοσιογράφους και παραγωγούς, μία εκπομπή-θρύλο της Αμερικάνικης και Παγκόσμιας δημοσιογραφίας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και εκλεκτούς καλεσμένους.

Η κεντρική άιθουσα δεξιώσεων στο Hilton του Μανχάτταν υποδέχτηκε το Σάββατο το βράδυ την αφρόκρεμα των ΕλληνοΑμερικανών που συγκεντρώθηκαν εκεί για να επιβράβευσουν την προσπάθεια μιας τηλεοπτικής δημοσιογραφικής εκπομπής που έχει καταρίψει όλα τα ρεκορ στην ιστορία της τηλεόρασης. Η στιγμή ήταν ιστορική και ιδιαίτερα φορτισμένη καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για μια δημοσιογραφική ομάδα να παραλαμβάνει ένα βραβείο για την Ανθρωπιστική του συμβολή και ιδίως σε θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων από τόσο σημαντικούς «Άρχοντες».

Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα (υπο την αιγίδα του Οικομενικού Πατριαρχείου) βράβευσε την δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή του CBS, " 60 λεπτά" με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ἁθηναγόρας». Η βράβευση έλαβε χώρα στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου Hilton το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το βράδυ. Το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ἁθηναγόρας» δώθηκε στην εν λόγω εκπομπή λόγω του εξαιρετικού τους ρεπορταζ σε σχέση με τις αρνητικές πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκική κυβέρνηση για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μειονοτήτων που αγγίζουν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημαντική στιγμή η συνέντευξη με τον Πατριάρχη τον Δεκέμβριο του 2009. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έφερε τον τίτλο Πατριαρχείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εαν δεν πραγματοποιούνταν το συγκεκριμένο ρεπορταζ, δεν θα γινόταν γνωστές στον υπόλοιπο κόσμο οι πρακτικές που εφαρμόζει η Τουρκική κυβέρνηση.

Οι βραβευθέντες ήταν: Ο Τζεφ Φάγκερ, Πρόεδρος του CBS και Παραγωγός της δημοσιογραφικής τηλεοπτικής εκπομπής , «60 λεπτά», ο Μπίλ Οόυενς, Διευθυντής μοντάζ, ο Μπομπ Σάιμον, Βασικός Ανταποκριτής της σειράς, ο Χάρυ Ράντκλιφ ο 2ος , Παραγωγός, ο Μάικλ Καρζης, Συμπαραγωγός, η Μαγκαλι Λαγκουερ, Βοηθός Παραγωγής και οι Κρίστοφερ Αλμπερτ και Βιμ Ντέβος, Καμεραμάν.

"Σας ερωτώ, μπορούν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι η άλλες θρησκευτικές μειονότητες να πιστεύουν και να το δείχνουν στα σχολεία τους; όχι. Στην Τουρκία, οι Χριστιανοί, ανεξάρτητα αν είναι ΡωμαιοΚαθολικοί, Προτεστάντες, Αραμαίοι, η Μη-Χριστιανοί όπως είναι οι Εβραίοι και οι Αλεβί Μουσουλμάνοι να αναδεικνύουν την ταυτοτητά τους; Όχι" τόνισε ο κος Αντωνης Λυμπεράκης, M.D., Διοικητής των Αρχόντων, ο οποίος παρουσίασε το βραβείο.

Ο Δρ. Λυμπεράκης τόνισε ιδιαίτερα ότι η εκπομπή «60 Λεπτά» κατάφερε να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο την ελευθερία του Τύπου με την Ελευθερία των Ανθρωπινων Δικαιωμάτων, δηλαδή την πίστη και την λατρεία αυτής και να ρίξει φως σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της Ορθόδοξης πίστης, γεγονός που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Φυσικά, όπως υπογράμισε και ο κος Λυμπεράκης, η συνεπής και αποκαλυπτική δουλειά της παγκοσμίου φημης τηλεοπτικής εκπομπής δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Αντίθετα με την αρωγή και την αμέριστη συμπαράσταση του Οικομενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η εκπομπή κατάφερε να διευσδύσει στα άδυτα του Αγίου όρους και να κάνει ένα μοναδικό αφιέρωμα.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησσίας Αμερικής επίσης ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε το εν λόγω βραβείο στην συγκεκριμένη εκπομπή με ενα διαίτερα θερμό λόγο. «Συγχαίρουμε αυτό το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι CBS και ειδικότερα την δημοσιογραφική εκπομπή «60 Λεπτά» που προσέφερε στον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την πολύτιμη ευκαιρία να εκφράσει την αγωνία του για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την καταπίεση που υφίστανται οι άνθρωποι σε σχέση με την πίστη τους. Προσέυχομαι για αυτούς ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται για το κοινό καλό και να αναδεικνύουν θέματα μεγίστης σημασίας, όπως αυτό, ώστε να βοηθούν την κοινωνία της οποίας είναι σημαντικό μέρος.»

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του CBS Τζεφ Φαγκερ με φανερή χαρά και ικανοποίηση παρέλαβε το βραβείο και δήλωσε «έχουμε πολύ δυνατή φιλοσοφία στην εκπομπή, 60 Λεπτά, και συμπεριλαμβάνει το τι είναι σημαντικό για κάθε θέμα ...ιδιαίτερα σε μερικές περιπτώσεις που περιέχουν ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτική ελευθερία. Συμπλήρωσε επίσης «Προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε φωνή σε ανθρώπους που «δεν έχουν» και να καλύψουμε θέματα που κάποιοι αρνούνται να αποκαλύψουν».

Αξίζει να αναφέρουμε οτι η εκπομπή «60 Minutes» έχει υπάρξει ώς μία από τις πιο πολυβραβευμένες δημοσιογραφικές εκπομπές στην ιστορία της τηλεόρασης. Προβάλεται αδιαλείπτως για 46 ολόκληρα χρόνια και έχει κερδίσει τα περισσότερα ΕΜΜΥ (τηλεοπτικά βραβεία) από κάθε άλλο πρόγραμμα.