Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Φίλιπ Κρίστοφερ: "Με θάρρος και ελπίδα να συνεχίσουμε τον αγώνα"

  • Written by 

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την 20 Ιουλίου 1974 και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές: οι Τούρκοι ακόμα κατέχουν παρανόμως το βόρειο τμήμα του νησιού, οι αγνοούμενοι παραμένουν αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, η Διεθνής Κοινότητα παραμένει αδρανής. Και όμως, η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει, ο αγώνας θα συνεχιστεί και όπως επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Φίλιπ Κρίστοφερ,η Κυπριακή Κυβέρνηςη έχει το μομέντουμ και τα χαρτιά στα χέρια της, με τις συνθήκες να επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την επίλυση του κυπριακού. Ο γεννημένος στην Κερύνεια Φίλιππας, έχει αφιερώσει την ζωή του στον αγώνα για την δικαίωση και, μιλώντας στο New Greek TV, δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για την σημερινή πραγματικότητα στο Κυπριακό Ζήτημα.

Του Δημήτρη Φιλιππίδη

Κύριε Κρίστοφερ 40 χρόνια συμπληρώνονται σημερα από εκείνη την αποφράδα ημέρα για όλο τον ελληνισμό. Τί έχουμε καταφέρει μέσα απο τους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια;

Πριν λίγες μέρες ενώ πηγαίναμε στην Ουάσινγκτον για το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ μία γυναίκα από την Βοστώνη με πλησίασε και μου είπε ότι θα πρέπει να ντρεπόμαστε γιατι από το 1974 δεν βρέθηκε λύση, γιατί όπως είπε ούτε ενας πρόσφυγας δεν γύρισε σπίτι του. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες όμως όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεγάλες. Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια και κάνοντας μία αναδρομή σε αυτό το διάστημα βλέπουμε ότι οι μοναδικές επιτυχίες είναι ότι καταφέραμε να βάλουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ότι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος είναι η Τουρκία. Καμμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν αναγνωρίζει το βόρειο τμήμα, ενώ αντιθέτως η Διεθνής Κοινή Γνώμη αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει 40 χιλιάδες άντρες ως δύναμη κατοχής, ότι κατέστρεψε 500 εκκλησίες, ότι έδιωξε από τις εστίες τους 200 χιλιάδες ανθρώπους, ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγοούνται. Από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμη κάποιοι στο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών που βλέπουν το πρόβλημα ως δικοινοτικό και όχι ως πρόβλημα κατοχής.

Θεωρείτε ότι μετά από 40 χρόνια ο κόσμος έχει κουραστεί να αγωνίζεται;

Αυτά τα 40 χρόνια έγιναν πολλά, ο κόσμος όμως πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται και να προσδοκάει στην δίκαιη λύση για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Τολμώ να πω ότι πλέον υπάρχει το μομέντουμ, υπάρχουν οι βάσεις για να πιέσουμε ακόμη περισσότερο για την λύση.

Τί είναι αυτό που σας δίνει την πεποίθηση αυτή και ενώ βλέπουμε την τουρκική αδιαλλαξία να συνεχίζεται;

Έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην περιοχή και βέβαια υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά. Πρώτον, το αγκάθι για το κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι την πρωτοβουλία των διαπραγματεύσεων και τον ηγετικό ρόλο σε αυτές είχε η Μεγάλη Βρετανία η οποία από το 1955 και έπειτα έδειχνε μία προφανή ανθελληνική στάση. Οι όποιες προσπάθειες για λύση τορπιλλίζονταν από τους Βρετανούς και όλα αυτά τα χρόνια οι Αμερικανοί απλά ακολουθούσαν. Σήμερα για πρώτη φορά αυτό έχει αλλάξει και οι Αμερικανοί έχουν πάρει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αφήνοντας πίσω τους, τους βρετανούς. Αυτό αποδεικνύει και η επ΄σικεψη Μπάιντεν στην Κύπρο και μάλιστα δεν σας κρύβω ότι το Foreign Office είναι ενοχλημένο από αυτή την αλλαγή ρόλων.

Βλέπουμε την Αμερικανική Κυβέρνηση κ. Κρίστοφερ να δείχνει πρωτοφανή κινητικότητα και ενδιαφέρον

Συμφωνώ απόλυτα. Οι τελευταίες κινήσεις έχουν δείξει το υπαρκτό ενδιαφέρον της Αμερικανικής Κυβέρνησης καθώς η πρωτοβουλία έχει μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αλλά και ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι χειρίζονται πλέον το ζήτημα του κυπριακού. Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο μας χαροποίησε, όμως προβληματιστηκαμε ως προς το έαν οι θέσεις που εκφράστηκαν και η στάση που τηρήθηκε ανντανακλούν την προσωπική θέση του ιδίου του Αντιπροέδρου ή γενικότερα της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Από την Ουάσινγκτον μας διαβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η νέα πολιτική για το Κυπριακό, η οποία εστιάζει στον άξονα και την συμμαχία Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ.

Τί ρόλο θα παίξει το ενεργειακό ζήτημα στην επίλυση; Πόσο η ανακάλυψη κοιτασμάτων έχει αλλάξει τα δεδομένα;

Είναι σαφές ότι η εξωτερική πολιτική ισούται με οικονομική πολιτική και το αντίστροφο. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα στην περιοχή και αυτό αλλάζει προις το θετικό για εμάς τις κινήσεις των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι για παράδειγμα η Noble Energy είναι αμερικανικών συμφερόντων. Η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζεται ως προς τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή. ιδπίως μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ρωσία, η Κύπρος αποτελεί την λύση για το ενεργειακό όσον αφορά την Δύση. Δεν σας κρύβω ότι τα αμερικανικά συμφέροντα για το ενεργειακό μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από την Κύπρο, η οποία αποτελεί και την πλέον σταθερή παρουσία στην περιοχή. Η Κύπρος είναι η γέφυρα για το ενεργειακό ζήτημα. θα σας αποκαλύψω ότι στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ο υφυπουργός Ενεργειας κ. Έιμος Χόχσταιν μας είπε χαρακτηριστικά, ότι οι Τούρκοι δεν γνωρίζουν πόσα κοιτάσματα υπάρχουν, η Κυπριακή Κυβέρνηση νομίζει ότι γνωρίζει αλλά δεν ξέρει το ακριβές μέγεθος, οι ΗΠΑ όμως έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων και το ενδιαφέρον είναι τεραστιο.

Τις δηλώσεις Ερντογάν πριν λίγες μέρες οτι δεν υπάρχει Κυπριακό κράτος πώς θα τις σχολιάζατε;

Ο κ. Ερντογάν με μεγάλη προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο. Η απαντηση όμως έχει δοθεί από τις 17 διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τηην Κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτές οι συμφωνίεςδίνουν τις απαντήσεις όχι μόνο για το αν υπάρχει Κυπριακό κράτος αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του κράτους αυτού.

Τί σημαίνει η στάση Ερντογάν στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων;

Αυτό είναι ένα ακόμα ζήτημα κλείδί. Η πολιτική Ερντογάν ζημιώνει την Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ. οσο πιο πολύ απομακρύνεται η Τουρκία από το Ισραήλ τόσο πιο κοντά έρχεται στην Κύπρο το Ισραήλ με σημαντικά οφέλη για εμάς τους ίδιους. Η κατάσταση εξάλλου στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Συρία, την λωρίδα της Γάζας και την Λιβύη καταστούν την Κύπρο μοναδικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Εμείς ενδυναμώνουμε την σχέση μας με το Ισραήλ και αυτό είναι προς όφελος όλων.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Μιλήστε μου για τα συμπεράσματα που βγήκαν;

Συνήθως το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ πραγματοποιείται τον Μάιο, όμως φέτος αποφασίσαμε να το διοργανώσουμε τον Ιούλιο για να μεταφέρουμε το μήνυμα της επετείου των 40 χρόνων από την αποφράδα μέρα της εισβολής του Αττίλα. Πρόθεση μας ήταν να στειλουμε ένα μηνυμα ότι 40 χρόνια παράνομης κατοχής είναι πολλά. Οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατασταση. Ειμαστε ικανοποιημένοι καθώς στις εργασίες μας συμμετείχαν πολιτικοί από το Δημοκρατικό Κόμμα και από το Ρεπουμπλικανικό και μάλιστα κορυφαία ονόματα όπως η κα Νάνσι Πελόσι, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Εντ Ροι, ενώ το ψήφισμα για την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών Δυνάμεων το υπέγραψαν 137 Βουλευτές και 40 Γερουσιαστές. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα καθώς συμμετείχαν η ΑΧΕΠΑ, to Hellenic American Leadership Council, το ΑΗΙ, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όλες οι ομογενειακές οργανώσεις. Mάλιστα με τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία καταφέραμε να στείλουμε το μήνυμα του συνεδρίου σε περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω των κοινωνικών δικτύων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν και ο υφυπουργός Ενεργειας των ΗΠΑ Έιμος Χόχστάιν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν αλλά και ο νεοδιορισθείς Τζεφ Πρέσκοτ. Ουσιαστικά το φετινό Συνέδριο πραγματοποιηθηκε στα σκαλιά του Καπιτωλίου, μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κοσμου.

Ποια είναι η συνεργασία σας με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη;

Εμείς πάντοτε προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την εκάστοτε Κυβέρνηση. Στο Συνέδριο μας τίμησε με την παρουσία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στον οποίο υπογράμμισα προσωπικά ότι υπάρχει το μομέντουμ και πλέον η Κύπρος πρέπει να πάιξει πιο επιθετικά. Εχουμε κρυμένους άσους στο μανίκι και πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας τόσο στις συνομιλίες όσο και στην εν γένει παρουσία μας στην περιοχή.

Υπήρξαν και κάποιες επαφές μέσω τηλεφώνου αυτές τις μέρες μεταξύ Μπάιντεν- Αναστασιάδη και Σαμαρά. Ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε;

Nαι, πράγματι υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την στηριξη στις νέες κυρώσεις των Αμερικανών σε βάρος των Ρώσων. Συζητήθηκε όμως και το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο παραμένει στην κορυφή της ατζέντας.

Για την πρόθεση να διοριστεί νέος Ειδικός Διαμσολαβητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό ποια είναι η θέση σας; Μας απασχόλησε το όνομα του Λιν Πάσκο τις προηγούμενες ημέρες

Το όνομα του Πάσκο δεν θα μας απασχολήσει άλλο. Ο ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Εμας μας ζητήθηκε η άποψη μας επί του θέματος και δώσαμε μία λίστα με ονόματα πρώην γερουσιαστών και βουλευτών των ΗΠΑ που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ για προφανείς λόγους πάντως θα επιθυμούσαν ο νέος Απεσταλμένος να είναι Αμερικανός.

Ποιες είναι οι κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κυπριακό;

Εμείς εδώ στις ΗΠΑ πιέζουμε τον Λευκό Οίκο ώστε να γίνει επίσημη πρόταση στον πρόεδρο Αναστασιάδη για να έρθει στην Ουάσινγκτον. Θα συνεχίσουμε τις κινήσεις και σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις πάντα σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Κλείνοντας, με το χέρι στην καρδιά πόσο αισιόδοξος είστε για την λύση; Φοβάστε μην πέσουμε στην παγίδα της λήθης;

Μου αρέσει η αλήθεια και είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια κύριε Φιλιππίδη. Είμαι πιο αισιόδοξος από ότι ήμουν πριν τρία χρόνια. Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί έχει δημιουργήσει ένα μομέντουμ ικανό για σημαντικές εξελίξεις. με θάρρος πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε. Δεν μπορούμε να κοιτούμε πίσω, πρέπει με θάρρος να κοιτάξουμε μπροστά. Αν σταματήσω να ελπίζω, θα σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας. Ελπίζουμε στην δίκαιη λύση όλα αυτά τα χρόνια και αγωνιζόμαστε γι αυτό.