Log in
A+ A A-

Χάθηκε η 12η θέση

Η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου θα είναι κάτω από την 12η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα χάσει το προνόμιο να στέλνει τον πρωταθλητή της απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την περίοδο 2016-17.

Χάνεται και η απευθείας θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για τον Κυπελλούχο ή τον 2ο των πλέι οφ. Η χώρα μας είναι οριστικά στην 13η θέση με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Βέβαια εδώ να πούμε ότι υπάρχει η περίπτωση να προκριθεί απευθείας στους ομίλους ο πρωταθλητής μας τη σεζόν 2016-17, εάν ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ το 2016, αλλά και ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ του 2016 έχουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του της διοργάνωσης από το πρωτάθλημα της χώρας τους. Κατά τα άλλα, ο πρώτος των πλέι οφ θα δώσει δύο προκριματικούς στο δρόμο των μη πρωταθλητών για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα παίξει στον γ' προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (και όχι απευθείας στους ομίλους), ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος των πλέι οφ θα πρέπει να αποκλείσουν δύο και τρεις αντιπάλους για να βρεθούν στους ομίλους.

Για την περίοδο που έρχεται (2015/16) δεν αλλάζει τίποτα, καθώς η Ελλάδα είχε βγει πέρυσι 12η. Έτσι, ο πρωταθλητής θα είναι απευθείας στους ομίλους, ο Κυπελλούχος θα συμμετέχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ ο πρώτος των πλέι οφ θα δώσει δύο προκριματικούς στο δρόμο των μη πρωταθλητών για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δεύτερος των πλέι οφ θα παίξει στον γ' προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και ο τρίτος στον β' προκριματικό γύρο. Να θυμίσουμε πως αν ο Κυπελλούχος δεν είναι ο πρωταθλητής ή ομάδα που συμμετέχει στα πλέι οφ, τότε ο τελευταίος των πλέι οφ μένει εκτός Ευρώπης. Αν πάλι το Κύπελλο το κατακτήσει ο πρωταθλητής, το καλό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ (όμιλοι) πάει στον δεύτερο των πλέι οφ. Ο φιναλίστ του Κυπέλλου δεν εξασφαλίζει θέση στην Ευρώπη.


Όσον αφορά στη βαθμολογία της Ελλάδας τη νέα σεζόν στη UEFA (θα φύγει η περίοδο 2010-11), θα ξεκινήσει από τη 14η θέση (24.300 βαθμοί), αρκετά πίσω από τη 13η Τσεχία (25.625) και τη 12η Τουρκία (28.000), κάτι που σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα επανακτήσει τη 12η θέση, ενόψει της σεζόν 2017-18.