Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Aνοίγουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ έπειτα από 40 χρόνια

  • Written by 

Mία απόφαση σταθμός για την αμερικανική οικονομία ελήφθη από το Υπουργείο του Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της wall street journal, άναψε το πράσινο φως σε δύο εταιρείες για την εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου, κάτι που δεν έχει συμβεί για περίπου 40 χρόνια. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, οι εταιρείες με έδρα το Τέξας, η Pioneer Natural Resources και η Enterprise Products Partners θα μπορούν να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση.

«Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των δύο εξαγωγικών εταιρειών.
Οι πιέσεις προς την Αμερικανική Κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς της πετραιλαικής αγοράς και να επιτρέψει τις εξαγωγές εντείνονται εδώ και ένα χρόνο ενώ η γερουσιαστής από την Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι που είναι αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα να άρει πλήρως την 40χρονη απαγόρευση των εξαγωγών αργού. Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή την δεκαετία του 70 ως μέτρο προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.