Log in
A+ A A-

Die Welt:Θα υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό δράμα;

Εκτενές άρθρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το νέο θρίλερ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που φαίνεται να τρομάζει τις αγορές, φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt.

«Ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής τραγωδίας είναι ότι μετά τα όσα έχουν πάθει οι ήρωες έρχεται η κάθαρση και το κοινό αποχωρεί ανακουφισμένο», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Κάπως έτσι είναι η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η χώρα άφησε πίσω της την ύφεση», γράφει η Die Welt, αναφερόμενη στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και στην ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.

Παρατηρεί, ωστόσο πως δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν έτσι τελειώνει όντως το ελληνικό δράμα. «Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και η πολιτική κατάσταση αβέβαιη. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές. Επιπλέον μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές, εάν η μητρόπολη της ευρωκρίσης θα καταφέρει να συμφωνήσει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου με τους πιστωτές της. Το δράμα δεν έχει τελειώσει ούτε για τις χρηματαγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη», αναφέρεται στο άρθρο.

Η Die Welt σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 11 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει με αυτά τα μέσα δημοσιονομικά κενά του 2015, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

«Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει συμφωνία. Ως βασικό σημείο διαφωνίας με την τρόικα η εφημερίδα παρουσιάζει τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό «το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στα 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει την δημοσιονομική της πολιτική».  Εντούτοις για περαιτέρω περικοπές ή επιβολή υψηλότερων φόρων η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη, υποστηρίζει η Die Welt, σημειώνοντας πως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάνει λόγο για λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

«Η Αθήνα δίνει μάχη για μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει και απομείωση του χρέους. Μια τέτοια ελάφρυνση θα μείωνε σημαντικά το έλλειμμα των επόμενων χρόνων», αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως σημειώνει η Die Welt, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε «να ακυρώσει τις συμφωνίες με την τρόικα και να προκαλέσει έτσι μια νέα οικονομική κρίση».

«Πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν πανικό στις αγορές», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής της Nomura Δημήτρης Δημητρακόπουλος: «Οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν ορόσημο για τη χώρα και τις χρηματαγορές. Τις επόμενες εβδομάδες οι επενδυτές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά κάθε εξέλιξη».

Η εφημερίδα καταλήγει πως «χωρίς έξωθεν βοήθεια οι επενδυτές μπορούν να ξεγράψουν την χώρα». Με το χρέος να ανέρχεται στο 174% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει η πιο υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης. Ακόμη και η αιφνιδιαστική άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν φαντάζει πλέον τόσο πειστική, σύμφωνα με τη Die Welt, εάν αναλογιστεί κανείς τα επίπεδα από τα οποία προέρχεται η Ελλάδα. Εξάλλου, η χώρα απώλεσε τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης το 30% της οικονομικής της δύναμης.

«Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία μέχρι να καλύψει και πάλι η Ελλάδα αυτό το χαμένο έδαφος», λέει ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank. «Σε περίπτωση που δικαιωθούν οι οικονομολόγοι και δεν σταθεροποιηθεί σύντομα η πολιτική κατάσταση, τότε αντί της επιδιωκόμενης κάθαρσης η χώρα θα έχει κάνει απλώς ένα μικρό διάλειμμα στο ατελείωτο δράμα του χρέους».