Log in
A+ A A-

Επί τάπητος η παράταση του προγράμματος

Χωρίς να αναμένεται συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, συνεδριάζει το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να έχει ένα πολύ δύσκολο βράδυ, καθώς θα δεχθεί πιέσεις για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με την Αθήνα στον αντίποδα, να επιθυμεί μόλις ένα μήνα. Η απόφαση για τον χαρακτήρα και τη διάρκεια της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, ενδεχομένως να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, με επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο.

Μάλιστα, ένα σενάριο φέρει τη διαδικασία να αρχίζει ακόμα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και να έρθει ως πακέτο με τη συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή.

«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει του σημερινού Eurogroup, προσθέτοντας, πάντως, ότι «η χώρα συνολικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των προσπαθειών και των αλλαγών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τον ελληνικό λαό και προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.